В съвременното общество станаха популярни определени и принципи на хранене – суровоядство, вегетарианство, веганство и др.

Всеки от тези принципи на хранене има своите предимства и недостатъци.

Как влияе начинът на хранене на състоянието на устната кухина?

Как принципите на хранене могат да повлияят на формирането на кариес, възпаление на устната кухина като единна система?

Хранене и състояние на устната кухина

Хранене – това е едновременно фактор на агресия и защита на устната кухина от различни заболявания: кариес, възпаление на венците.

Само за едно хранене емайлът се изтрива с 4 микрона, тоест от него излизат минерали.

Освен това след ядене в устната кухина се променя pH в посока киселинно, на този фон бактериите започват по-активно да се размножават и тези, които образуват кариес.

Остатъците от храна заедно с бактериите образуват плака и зъбен камък – основни причини за формиране на кариес.

Всъщност, опасност крият всички храни, но това не означава, че задължително ще се развие кариес. Всичко ще зависи от системите за защита и тяхното равновесие.

От гледна точка на денталната медицина, за най-вредни храни се смятат лесноусвояемите – „бързи“, „прости“ въглехидрати – сладко, карамел и др.

Опасни са и полепващите рафинирани храни.

От друга страна, храненето е източник на необходимите витамини и минерали.

Съответно и балансираното хранене помага за съхранение на здравето на устната кухина, за насищане на емайла с минерали и за ускоряване на някои метаболитни процеси.

Каква храна може да опази здравето на устната кухина, предотвратява, кариес и възпаление на венците?

Храни, препоръчвани от зъболекарите

При изготвяне на менюто, което ще бъде полезно за зъбите и венците, зъболекарите поставят акцент не само върху определени храни.

Но също и върху начина на тяхното приготвяне и консистенцията.

Лицево-челюстната област се нуждае от постоянно дъвкателно натоварване.

Доброто сдъвкване на храната стимулира процеса на отделяне на слюнка.

Така се нормализира кръвообращението във венците, което е профилактика на кариес и сериозни заболявания на опорния апарат на зъбите.

За пример, ако определена област на алвеоларния израстък на челюстта не получава необходимото натоварване, то след известно време се развиват дегенеративни изменения:

• Дистрофия на областта;
• Загуба на костна тъкан;

Това е един от основните проблеми на отложеното във времето имплантиране на зъби.

Дистрофия и загуба на костна тъкан може да възникне не само при наличие на адентия – липса на зъби.

Но и при ядене предимно на храна, която не изисква дъвчене.

Съответно, ако желаем да имаме здрава устна кухина, да се предпазим от деструктивни заболявания на венечния апарат, яжте повече храна, която изисква дъвчене.

Стимулация на образуването на слюнка ще спомага за отмиване на остатъците от храната от повърхността на зъбите и венците.

А това значително намалява риска от развитие на кариес, възпаление на венците, а също и от стоматити.

Всеки зъболекар ще ви каже, че има полезни и вредни храни за устната кухина.

Сред полезните са:

• Млечни и млечнокисели – с най-много калций за укрепване на емайла

Трябва да се следи и за набавяне на витамин Д, който спомага за отлагане на калций в костите и в дентина на зъба.

• Различни видове меса, риба

Отличават се с полезен състав: необходими витамини, които подпомагат процесите в устната кухина, минерали, осигуряват и дъвкателно натоварване.