На пазара съществуват десетки антибиотици, които са разрешени за прием от бременни, когато става въпрос за лечение на бактериални инфекции, въпреки страховете, които витаят сред бъдещите майки.

За да сте максимално подготвени и информиран, вижте в следващите редове кои препарати се считат за безопасни за здравето на бременните жени и техните деца.

Кога бременните не могат да минат без антибиотици

Острите бактериални инфекции са основна причина за използването на антибиотици по време на бременност. Назначават се, когато опасността от заболяването превишава рисковете, свързани с отсъствието на съответната терапия.

Например – пневмония, пиелонефрит, чревни инфекции, туберкулоза – у нас вероятността от нея е много малко вероятна, хламидиоза, ангина, гнойни рани и прочие.

Лечението на бременните преминава под строго лекарско наблюдение, поради което самолечението с назначени по собствено усмотрение е абсолютно недопустимо. Специалистът ще подбере най-подходящият препарат и доза.

Важно!

Златистият стафилокок се поддава на лечение, но понякога може да се мине и без тях. Също е важно да се има предвид, че антибактериалните препарати не са ефективни срещу вируси и гъбички, поради тази причина техният прием е не само безполезен, но и опасен по време на грип, ОРВИ, кандидоза и прочие.

Опасни ли са антибиотиците за бъдещото дете

Особена опасност антибактериалните препарати представляват в първия триместър на бременността, когато протича формирането на тъканите и органите на ембриона. Много лекарствени препарати могат да нарушат нормалния процес на развитие, предизвиквайки интоксикация на плода. Към края на бременността приемът на антибиотици е по-малко вреден.

Няма смисъл да изпадате в паника – вашият лекуващ лекар отлично знае какви за показанията, противопоказанията и страничните ефекти на антибиотиците, поради тази причина ще отчете всички възможни рискове, назначавайки един или друг препарат.

Антибиотици, забранени при бременност

 • Тетрациклин, доксициклин – нарушават минерализацията на зъбите и костите на плода, засягат черния дроб.
 • Ципрофлоксацин и препаратите от тази група – предизвикват увреждане на ставите на плода;
 • Кларитромицин, клацид, фромилид – предизвикват интоксикация на плода;
 • Рокситромицин, мидекамицин – токсични и няма потвърждения, че са безопасни за плода;
 • Фуразидин, нифуроксазид – безопасността за бременните не е потвърдена от изследванията;
 • Аминогликозиди – предизвикват патологии на вътрешното ухо, могат да станат причина за оглушаване при детето;
 • Хлорамфеникол – засяга костният мозък на ембриона, нарушава кръвотворната функция;
 • Диоксидин – предизвиква мутации на плода на животните;
 • Бисептол – забавя развитието на плода, предизвиква порок на сърцето и други мутации.

Антибиотици, разрешени при бременност

 • Пеницилин – бързо се изхвърля от организма, не оказва токсично въздействие върху ембриона;
 • Цефазолин, цефтриаксон, супрас и други цефалоспорини – назначават се за лечение на бактериални инфекции, устойчиви към пеницилин. Не влияят на здравето на детето;
 • Еритромицин, спирамицин и зиролид – условно безопасни антибиотици. Не е установено токсично влияние върху плода. Използват се за лечение на хламидиоза при бременност;
 • Фурадонин – забранен в първия и третия триместър. Във втория се назначават за лечение на цистит.
 • Гентамицин – разрешен във втория и третия триместър в терапията на опасни за живота състояния – сепсис и прочие. Може негативно да повлияе на слуха на детето.

Важно!

При ангина приемът на антибиотици е абсолютно задължителен, а при фарингит – по преценка на лекуващия лекар.

И още веднъж следва да припомним, че бременните жени в никакъв случай при поява на характерни симптоми на простудно заболяване или на грип не трябва да предприемат самолечение и още по-малко на своя глава да започват да приемат антибиотици, които могат да бъдат изключително опасни както за майката, така и за бебето.