Казеозна пневмония - диагностика и лечение
Здравна Енциклопедия

Казеозна пневмония представлява тежко протичащ вариант на туберкулозна инфекциозна инфекция, при която в белодробната тъкан бързо се развива специфично възпаление, съпровождащо се с деструкция на паренхима и образуване на некротични маси на кухините.

Тези кухини се наричат каверни. Този патологичен процес се проявява не само с нарастваща интоксикация на организма, но и с прогресираща дихателна недостатъчност.

Едно от най-често срещаните усложнения при това заболяване е белодробното кръвотечение. Прогнозата при това състояние е винаги сериозна. При неоказване на своевременна медицинска помощ често настъпва летален изход.

Причини, рискови фактори и форми

Казеозната пневмония може да се разглежда като самостоятелен вариант на туберкулоза. Но понякога се развива на фона на друг продължително протичащ вариант на туберкулозна инфекция в качеството на усложнения.

Сред всички пациенти, при които първично е била открита туберкулоза на белите дробове, на този патологичен процес се падат около 10%.

Повече от 90% от случаите при такива хора с такава диагноза се открива устойчивост към използваните лекарствените средства, насочени към борба с туберкулозата. В повече от 30% от случаите тази болест завършва с летален изход през първия месец.

Казеозната пневмония се предизвиква от същите възбудители, сред които и другите варианти на туберкулоза, а именно микобактерии.

Най-често специфичните казеозно-некротичните изменения в белодробната тъкан възникват на фона на първични дисеминирани или фиброзно-кавернозни процеси в парнехима на белите дробове.

Най-важно условие за развитие на това заболяване е изразено понижаване нивото на имунна защита.

Установено е, че най-често с казеозна пневмония се сблъскват, които нямат определено местожителство, намиращи в места за лишаване от свобода, а също и такива, които страдат от алкохолизъм и наркомания.

Освен това възникването на този патологичен процес е характерно за хора, които живеят със синдром на придобития имунен дефицит и не приемащи необходимите лекарствени препарати.

По-рядко заболяването се развива на фона на продължителна имуносупресивна терапия, например, с кортикостероиди.

В резултат на това, че нивото на имунна защита е значително понижено туберкулозните микобактерии започват безпрепятствено и активно да се размножават.

Засегнатият участък от белодробната тъкан получава недостатъчно количество кръв, което води до постепенно формиране на казеозно-некротични процеси.

Възбудителите продължават да се разпространяват към другите участъци на белодробната тъкан и да предизвикват образуване в тях на нови огнища.

Симптоми при казеозна пневномия

Симптомите при това заболяване в повечето случаи нарастват остро. Клиничната картина манифестира с общ интоксикационен синдром, проявяващ се с повишена телесна температура до фебрилни стойности.

Болният човек се оплаква от слабост, втрисане, главоболие и мускулна болка, гадене и т.н. Наблюдава се рязко влошаване на апетита, до пълен отказ от храна. В редица случаи на първо време може да се създаде усещане, че за остра вирусна инфекция.

Диагностика и лечение

Диагностиката на това заболяване започва с аускултативен преглед и общи клинични анализи. Водещ инструментален метод е диагностиката – рентгенография, позволяваща визуализиране на специфичните огнища в белодробната тъкан.

Потвърждаването на диагнозата се прави с помощта на бактериологично изследване на отделяните храчки.

Лечението при казеозна пневмония предполага назначаването на противотуберкулозни препарати по специално разработени схеми.

Паралелно се назначават дезинтоксикационни мероприятия и терапия, насочена към борбата с дихателната недостатъчност. При необходимост може да се реши въпроса за хирургична интервенция.

Профилактика на развитие на казеозна пневмония

Свежда се до систематично провеждане на флуорография, а при наличие на туберкулоза и да строго спазване на лекарските предписания.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.50 119

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg