Сред множеството усложнения, които са възможни при захарен диабет или сърдечно-съдови патологии, най-опасен е инсултът.

Това е необратимо увреждане на определени участъци на главния мозък, свързано с продължителна исхемия или кръвоизлив.

В зависимост от локализацията на увредения съд и размера на уврежданията на мозъка, инсултът може да доведе до летален изход или инвалидност.

За профилактика на подобен сценарий при пациентите от рисковата група лекарите могат да назначат някои лекарства.

Сред тях са таблетки или разтвори, разреждащи кръвта или не позволяващи на формените елементи да се слепват.

А това предотвратява образуването на тромбози вътре в кръвоносните съдове.

Защо се развива инсулт?

Гибелта на определен участък на мозъка е възможна, поради 2 патологични сценария:

  • Кръвоизлив в тъканите на мозъка в резултат на разкъсване на съд – хеморагичен инсулт. В резултат на разкъсването на част от съда кръвта се излива от него в тъканта, просмуква се в мозъчното вещество и този участък загива. Колкото по-голям е разкъсалият се съд, толкова по-тежки са последствията на инсулта. Основата за профилактиката на подобен сценарий са мероприятия, предотвратяващи увреждания на съдовете, откриване и лечение на аневризми на мозъчните артерии, а също и контрол на артериалното налягане.
  • Исхемия на тъканите, предизвикана от пълно запушване на определена част от мозъчните артерии – исхемичен инсулт. Обикновено възниква при формиране на тромб вътре в съда или емболия – пренасяне на тромб от други съдове на тялото. Този вариант на инсулт възниква доста често, и за профилактика на тромбози лекарите могат да назначат различни лекарства, влияещи на кръвта и на нейните реологични свойства.

Препарати за профилактика на инсулт

Известно е, че най-доброто лечение на всяка болест – това е профилактиката. Това е особено актуално за инсултите, които могат да доведат до инвалидност и сериозни ограничения в начина на живот.

Редица препарати помагат за предотвратяване на инсулт при пациенти с висок риск – захарен диабет, тежка хипертония, патологии на кръвта.

Профилактиката се провежда за сметка на измененията в начина на живот с прием на лекарства, които са предписани от лекар в индивидуално подбрани дози.

Самостоятелното приемане на всякакви лекарства, дори и това да е профилактика на толкова опасно усложнение като инсулт, е забранена.

Всяко лекарство има своите странични ефекти, които трябва да се отчитат при неговото назначаване. Това може да се направи само от лекар.

Какви лекарства се изписват?

Профилактичните препарати се делят на 2 основни категории:

  • Антикоагуланти или „разредители на кръвта” – хепарин или варфарин;
  • Антиагреганти – такива като ацетилсалицилова киселина, дипиридамол и клопидогрел;

Всяка група лекарства имат свои показания, особености на приложение и странични ефекти, които ограничават тяхното назначаване.

Защо се разрежда кръвта?

Антикоагуланти – това са препарати, които понижават свойството на кръвта да се сгъстява, променяйки функцията или образуване на вещества, които предизвикват тромби.

Тези препарати често се използват за лечение на тромбоза на дълбоките вени и емболия на белодробната артерия. Ефективни са за профилактика инсулт при предсърдно мъждене или при някои други причини за сърдечна тромбоемболия.

Хепарин

Този антикоагулант е необходимо да се въвежда подкожно или венозно – не може да се приема перорално.

Затова винаги се прилага на хоспитализирани за разреждане на кръвта и при предразположеност към тромбози.

Лекарите обикновено го назначават за намаляване на риска от образуване на съсиреци във венозните съдове на краката или за намаляване на риска от повторен инсулт.