Жегите вече настъпиха, а заедно с тях нараства и рискът от развитие на инфекции и отравяния, свързани с развалената храна.
Основната причина за подобни явления може да стане високата температура на въздуха и нарушаването на условията и срока за съхранение на продуктите.
Освен това е възможно развитие на диария от прекаляване с незрели или развалящи се плодове или зеленчуци, бъкани с нитрати.
Какви храни е вредно да се ядат лятото?
Отравяне през лятото
Една от основните причини за летните отравяния е баналната небрежност по отношение на собственото ни здраве.
Липса на контрол на качеството на хранителните продукти, срок на годност и условия за съхранение.
При висока температура на въздуха се създадат изключително благоприятни условия за активно размножаване на опасни микроби, които тровят храната.
Без да променят вкуса, външния вид, миризмата и консистенцията на храната, бактериите я правят опасна, което предизвиква хранително отравяне.
Според специалисти през лятото отравяне най-често възниква при ядене на няколко групи опасни храни, които се отнасят към бързоразвалящите се.
Това са млечни ястия, сладкарски изделия, особено тези с крем, сосове с майонеза и зеленчуци, бисквити с парченца плодове.
Особено опасни са малките търговски обекти за продажба на храна с отворени прозорци и малки кухни, където често се нарушават всички възможни санитарни норми.
И няма подходящи условия за съхранение на хранителни продукти, които бързо се развалят в жегата.
Чревни инфекции през летния период
Не по-малко опасни лятно време са чревните инфекции, възникващи от проникването в организма на опасни микроби с храната или с водата.
Най-опасни са нерегламентираните пазари, където продуктите често нямат никакви документи за произход и качество.
Млякото, месото и рибата е много вероятно да са инфектирани с опасни възбудители.
Това е причината след ядене на такава храна да се развива тежка инфекция с треска, повръщане, неразположение и силна диария.
Но през лятото рискуват и купувачите, които купуват храни от магазините.
Недобросъвестните доставчици е възможно да нарушат срока на съхранение и условията за превозване на някои от стоките.
Други пък преправят сроковете на годност с подмяна на опаковката.
Затова стоката трябва да се оценява по външен вид и миризма, а също и според срока на годност.
В случай на съмнение трябва да се откажете от покупката, особено ако това е охладено месо, мляко и млечни продукти с кратък срок на годност.
Най-опасната инфекция, която се разпространява лятно време е салмонелата.
Често епидемични взривове избухват в питейните заведения, в отделите за готова храна в големите магазини и в предприятията, произвеждащи хранителни продукти.
През лятото чести са също инфекции като дизентерия, стафилококови токсикоинфекции и някои други.
Как да съхраняваме хранителните продукти, за да намалим риска?
Важно е да се има предвид, че храненето през лятото изисква спазването на специални условия за съхранение, а също и за приготвяне.
Така например, всички плодове и зеленчуци трябва да се мият под течаща вода, през което време трябва да се почистват с четка.
Ако става въпрос за бързоразвалящи се храни от типа на салати с майонеза или сметана, растително масло, те не трябва да се съхраняват на топло и трябва да се изяждат наведнъж.
Пилешкото, рибата и месото трябва да се мият добре и да се обработват термично за намаляване на риска не само от инфекции, но и от паразити.