Според различни данни в 35-50% от случаите на безплодие проблемите се крият в тялото на мъжа.

И наличието на този проблем не трябва да се игнорира, тъй като способността за оплождане може да се окаже маркер на някои опасни заболявания и дори да е признак за намаляване продължителността на живота.

Как днес лекарите гледат на мъжкото безплодие и защо задължително трябва да се изясни причината за понижена фертилност?

Сперма и понятие за нормални показатели

През последните години расте броят на съобщенията, че качеството на мъжката сперма се понижава. При внимателно вглеждане се установява, че от една страна не всичко е толкова зле, от друга – все пак има влошаване.

През изминалата година учени от Израел, Бразилия, САЩ, Испания и Дания обявиха, че средният показател за концентрация на сперматозоиди в семенната течност от 1973 г. до 2011 г. намалява с 53%.

От 99 млн. на 1 мл до 47 млн. Това означава, че с всяка изминала година броят на сперматозоидите на средностатистическия мъж се понижава приблизително с 1%.

Новости от последните дни потвърждават тази тенденция.

През октомври тази година американски учени от медицинския колеж Сидни Кимел съобщават, че по резултатите от наблюденията на 120 000 безплодни мъже от 85% от американски градове, количеството подвижни сперматозоиди, ежегодно намаляват с 1.8%.

Количеството и подвижността на сперматозоидите – 2 от 3 основни характеристики на качеството на спермата. Третата от тях е морфология на сперматозоиди, тоест наличие на овална глава и дълга опашка, която позволява бързо плуване и ефективно сливане с яйцеклетка.

Този трети пункт е най-спорен, тъй като правилността на формата се оценява от лаборантите на око, а погледът на всеки отделен лаборант може да се отличава с индивидуалност.

Освен това спермата много бързо се обновява, и дори еднократно нарушение на начина на живот – алкохол, посещение на сауна, тютюнопушене – могат да доведат до временно изменение на формата на сперматозоидите.

Що се отнася до количеството сперматозоиди, то въпреки плашещите цифри, този показател все още остава повече или по-малко нормален, тоест равен или по-голям от 15 млн. на 1 мл сперма, които са необходими за зачеване.

Екология и фертилност

Една от най-значимите причини за понижаване на мъжката фертилност учените смятат пластмасата, лекарства, козметика, битова химия и прочие продукти на съвременната промишленост.

И по-точно токсичните за човека вещества, които се съдържат в тях. Някои от тях имитират хормони, което потиска образуване на тестостерон и на хормони на щитовидната жлеза. А като следствие се повлиява на образуване на сперматозоиди.

Дори глобалното затопляне може да повлияе неблагоприятно на мъжката фертилност.

Болести на века и мъжка фертилност

Достоверно може да се твърди, че характеристиките на мъжката сперма се променят.

Дори и тези изменения да не са критични, не могат да не бъдат забелязани. Още повече, че често нарушенията на фертилността – това е показател за проблеми, криещи се в мъжкото тяло.

През пролетта на 2018 г. учени от университета на Падуа представиха данни за това, че мъжете с ниски количества сперматозоиди в семенната течност.

По-малко от 39 млн. в доза еякулат, се повишава риска от развитие на цяла съвкупност от заболявания, свързани с нарушения на метаболизма. В списъка са хипогонадизъм, рисковете нарастват с 12 пъти, остеопороза, заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове.