Обичайното деление на диабета постепенно остарява. Лекарите откриват други форми на болестта, с нови форми на изследвания изучават нестандартни случаи и извеждат нова класификация.

В частност, днес често се напомня специфичната форма на детското заболяване – MODY. Според статистиката се открива при 5% от всички диабетици. Как се открива диагнозата и какво лечение е необходимо?

MODY – тип диабет при деца

Терминът се появява през 1975 година, когато американски лекари описват случаи на специфично протичане на диабет при деца.

Прието било да се смята, че в детска и тийнейджърска възраст се проявява 1-ви тип на болестта – доста агресивна форма, отличаваща се с постепенно угасване на функциите на панкреаса.

Бета-клетките, образуващи инсулин, при такива пациенти доста бързо се увреждат, и болният има нужда от пожизнена заместителна хормотерапия – ежедневни инсулин.

Но според наблюдения на лекари, при някои деца признаците на диабет не са толкова изразени, а самата болест е прогресирала бавно или изобщо.

По своето протичане заболяването повече напомнило на захарен диабет тип 2, който не е свързан с увреждане на панкреаса и се проявява след 35-40 години.

Оттам и названието на новия тип – диабет от възрастов тип при млади – Maturity Onset Diabetes of the Young. За годините изучаване на болестта лекарите все пак откриват сходство с първия тип заболяване.

При него също е характерно увреждане на клетките на панкреаса, и именно недостатъчността на самия орган води до развитие на симптоми.

Днес ендокринолозите разграничават 13 типа MODY, най-разпространените са в 50-70% от случаите на диагностика, които са тип 3, а също 2-ри или 1-ви тип. Останалите се срещат крайно рядко и са малко изучени.

Причини за увреждане на панкреаса

MODY – това е наследствена вродена патология, свързана с мутации на гени. Този диабет се проявява при деца само в случай че техните роднини също страдат от една от формите на това заболяване.

Затова снемането на семейна анамнеза е важна част от диагностиката при подозрение за този тип заболяване.

Собствено, именно наследствеността е ключова в определянето на болестта, тъй като под понятието MODY се обединяват редица мутации в различни гени, отговарящи за правилно функциониране на панкреаса.

Патологиите се отразяват на работата на бета клетките и постепенно водят до това, че не могат да образуват достатъчно количество инсулин.

Този хормон отговаря за доставката на захар към тъканите на организма, затова при недостиг в кръвта нивата на глюкоза се повишават.

Същевременно, за разлика от тежкия захарен диабет тип 1, при който лесно се развива абсолютна инсулинова недостатъчност, като при MODY все пак определено количество от хормона остава.

Именно затова въпреки че заболяването е вродено и се развива от самото детство, се открива най-често в юношеска възраст, когато симптомите нарастват.

Почти половината от случаите на MODY се откриват при млади жени по време на бременност. Първоначално се поставя диагноза гестационен диабет, но при норма неговите признаци трябва да отшумят след раждането на детето.

Ако пък хипергликемията остане, вероятността  от MODY е много висока

Лечение на диабет тип MODY

Доколкото MODY се отнася към тези видове диабет, при които страдат бета клетките и се понижава синтеза на инсулин, лечението предполага инжекции с този хормон.

Без този хормон симптомите постепенно нарастват, и на фона на хипергликемия е възможно развитие на тежки усложнения.