Женското тяло е по своему уникално.

От периода на пубертета, когато се активират яйчниците, то се подлага на редовни циклични изменения, които се формират от половите хормони.

През целия менструален цикъл организмът се подготвя за възможно зачеване и износване на дете.

Ако няма зачеване, то възниква менструация, която ознаменува началото на новия цикъл.

И едва когато настъпи климакс, постепенно менструацията изчезва.

Жената преминава към нов за себе си етап от живота.

Периодът на климактеричните изменения протича по различен начин при всяка жена.

Повлиява се от наднормено тегло, здравословно състояние, и понякога жените, дори се нуждаят от лекарства, за да се чувстват добре.

Кога да очакваме климакса?

Промените в организма, свързани с естественото стареене на тялото, не възникват за един ден, и климаксът – това е определен период от време, който продължава няколко години.

Развива се, вследствие на изменения на баланса на половите хормони, намаляване на активността на яйчниците.

Вследствие на тези процеси първоначално се променя, а впоследствие напълно изчезва менструалния цикъл, половите органи преминават в стадий на покой.

От момента на прекратяване на менструацията жената вече не може да зачене, да износи и роди здраво дете.

Климаксът настъпва при жени на различна възраст.

До голяма степен зависи от здравословното състояние, наличие на хормонални заболявания, наднормено тегло и дори от местоживеенето.

Средно настъпването на климакса се пада на 50-53 години, но е възможно и по-ранно начало – до 45 години, а също и по-късно – след 55.

Промените в организма настъпват постепенно, поетапно, с повяхване на тялото и други естествени процеси на стареене.

Не при всички климакса протича гладко, без сериозни неразположения и неприятни симптоми, които да изискват спешна медицинска помощ.

Ролята на хормоните – промени в репродуктивните функции

През целия репродуктивен период хормоните регулират нормалния менструален цикъл, като се ръководят от измененията в областта на яйчниците, матката и шийката.

Това позволява на жената да зачене, след това да износи плода и да роди дете, или няколко.

Със стареенето на организма се натрупва товара на мутациите, променя се метаболизма, килограмите растат, налягат ни хронични болежки.

Износването на здраво дете на този фон става все по-трудно.

Това е причината да се формират климактерични изменения, постепенно се изключва детеродната функция.

След 35-40 години в яйчниците намалява синтеза на естроген и прогестерон, които регулират измененията, протичащи през менструалния цикъл и създават условия за зачеване.

Хормоните се понижават плавно, като достигат такова ниво, което не е достатъчно, за да влияе на съзряване на яйцеклетки и промени в ендометриума.

Но, освен на половите функции, женските хормони влияят на много органи и тъкани на тялото – скелет, мускули на сърцето и кръвоносните съдове, отделителната система.

Промени на менструалния цикъл

Всички изменения, които протичат в организма на жената в периода на климакса, условно се делят на 3 последователни етапа – пременопауза, менопауза и постменопауза.

Във всеки от етапите протичат последователни процеси, които влияят на менструалния цикъл, репродуктивните органи и на целия организъм като цяло.

Те предопределят и специфичните симптоми.

Така, в пременопаузата са характерни изменения на менструалния цикъл, нередовност, задържане.

Кръвотеченията могат да бъдат оскъдни или обилни, губи се тяхната цикличност, характерни са все по-продължителни прекъсвания, болезненост в периода на кървенето.

Освен това може да се наблюдава дискомфорт при интимна близост, заради сухота на влагалищните стени, свързани с недостиг на естрогени.