По каква причина най-често се случват отравяния на деца, бременни и кърмачки през летния период?

Прекрасното лятно време обикновено се свързва с топлина, радост и здраве.

Но именно през този период най-често възникват чревни отравяния.

Храни, виновни за отравяния

Хранителните отравяния през летния период възникват от немити плодове и зеленчуци.

Вината е на химикалите, с които се обработват за увеличаване на срока на годност или за придаване на търговски вид.

А също и заради нарушаване на търговския вид.

Традиционните през лятото пикници в гората и барбекю на вилата с приятели също често стават причина за хранителни отравяния.

Недопечените парченца месо могат да съдържат възбудители на чревни инфекции.

Недостатъчната термична обработка на храните, например, месо с кръв, или съхранение на продуктите на топло, води до заразяване с ешерихия коли, салмонела и други възбудители.

Дори току що приготвените ястия могат да се съхраняват при стайна температура не повече от 2 часа, а оптимално – да се изядат или да се сложат в хладилника след не повече от 30 минути.

Колкото по-висока е температурата, толкова повече нараства риска от заразяване.

Мерки за профилактика на отравяния

За да предотвратим хранителни отравяния през летния период трябва особено внимателно да си мием ръцете, да мием плодовете и зеленчуци с вряла вода.

А също и да следим за спазване на сроковете на годност на храните и нормите на тяхното съхранение.

Обърнете внимание, че по фермерските пазари млечните продукти, яйца и колбаси трябва да са в хладилници.

Първа помощ при отравяне

При хранително отравяне следва на първо място да се направи промиване на стомаха, да приеме адсорбент, например, активен въглен – 1 таблетка на 10 килограма телесно тегло.

И да се попълни загубата на течности в организма.

При висока температура, обилно повръщане и диария е необходимо спешно да се извика „Бърза помощ”.

Защо са опасни отравянията за бъдещи майки и бременни жени?

Особено опасни са отравянията за бременни и кърмещи жени, тъй като техният организъм не е защитен пълноценно, а имунната система е отслабена.

Нарушенията в организма на бременната жена поставят под заплаха жизнената дейност на плода.

Най-опасни по време на бременност са летните отравяния с гъби, тъй като токсините проникват през плацентата, което може да доведе до гибел на плода.

Обърнете внимание на това и изключете гъбите от менюто.

Що се отнася до кърмещите жени, то при първи признаци на отравяне следва незабавно да се прекрати кърменето.

Проблемът е, че част от токсините могат да попаднат в организма на детето заедно с млякото на майката.

Самолечението по време на бременност е забранено.

Как да помогнем на бременна и кърмеща жена в случай на отравяне?

Първата помощ при хранително отравяне при бременни или кърмещи предполага обаждане на 112, а докато се чака се осигурява обилен прием на течности.

Лекарят прави преглед и назначава съответното лечение, а при необходимост се хоспитализира.

В случай на хранително отравяне в аптечката винаги трябва да има следните лекарства – сорбенти – активен въглен, смекта, препарати против диария и повръщане.

За бременните и кърмещите е подходящ само тесен кръг от препарати – активен въглен и смекта.

Останалите средства са допустими само след консултация с лекар.

През лятото е особено важно да се спазват условията за съхранения на лекарства и редовно да се проверява техният срок на годност.