По данни на СЗО, захарният диабет е заболяване, което заема трето място в структурата на хроничните патологии, които отнемат човешки животи.

Болестите на сърцето и онкологичните патологии изпреварват диабета. Според неутешителните прогнози на специалисти заболеваемостта от захарен диабет ще расте постоянно.

Как е известно, захарния диабет, е опасен със своите усложнения, които засягат много системи на организма. Сладката болест не подминава и репродуктивната система.

Измененията на половите функции се развиват както при жени, така и при мъже, като предизвиква проблеми с либидото, зачеването, износването и раждането.

Безплодие при захарен диабет

Продължително време на захарния диабет като причина за безплодни семейства, не се е обръщало внимание. Но в последно време се появиха се появиха много изследвания, посветени на този проблем.

И било изяснено, че лошата компенсация на диабет води до нарушения на детеродна функция при жени и мъже. Безплодието в двойки, където има страдащ от захарен диабет,не е рядко явление.

Изменения в мъжката репродуктивна система при захарен диабет

Нарушение на половите функции при мъже, страдащи от захарен диабет, се срещат много по-често, отколкото при тези, които нямат това заболяване в анамнезата. Обусловено е развитието на редица изменения, които се проявяват при сладката болест:

  • Микро- и макроангиопатия – изменения в кръвоносните съдове;
  • Развитие на диабетна невропатия – промени в нервните влакна;
  • Метаболитни нарушения;
  • Понижаване на синтеза на андрогена от тестисите;

Понижаване на сексуалното желание и разстройство на ерекцията

Еректилната дисфункция, или нарушението на ерекцията, се развива най-често при мъже с диабет тип 1. Среща се дори и в млада възраст, представлявайки сериозен психологически проблем.

Развитието на заболяването се свързва с невропатия, тъй като при изследване на нервните влакна на половия член намират деструктивни изменения в нервната тъкан.

Подобно разстройство получава названието „диабетна импотнетност”. Либидото на този фон може да се запази или да бъде повишено.

Понякога при захарен диабет се среща т.нар. психогенна форма на импотенция, която  възниква на фона на депресия от осъзнаването на небрежност на развитие на заболяването. Прогнозата при психогенни форми на еректилна дисфункция е благоприятна – лечението настъпва след курс психотерапия.

Наблюденията показват, че изразеното ниско сексуално желание и нарушение на ерекцията се развива при тежки декоменсирани форми на диабет.

Хормонална дисфункция

Още една от причините за мъжкото безплодие при захарен диабет  е понижаване нивата на тестостерон.

Еякулацията се запазва, но количеството еякулат е малко.

Това състояние се открива приблизително при 40% от мъжете със захарен диабет от втори тип и е свързано с абдоминално затлъстяване, което често съпровожда диабета.

В наднормени количества отлаганията мастна тъкан съдържат ароматаза, която превръща мъжките хормони андрогени в естрогени, което води до понижаване на нивата на тестостерона в кръвта.

Освен изброените изменения в мъжката репродуктивна система, захарният диабет може да усложни съществуващи заболявания, които водят до безплодие.

Нарушение на половата функция при жени, страдащи от затлъстяване

Разстройствата на половата функция при жените са обусловени от същите фактори, както и при мъжете.

Това са нарушения на кръвообращението в резултат на микроангиопатии, нарушение на нервната регулация на половите хормони, заради развитие на диабетна кардиомиопатия, хормонален дисбаланс.

Всичко това води до развитие на следните разстройства на половата сфера на жените:

  • Понижаване на сексуалното желание;
  • Намаляване на възбудимостта;
  • Аноргазмия;
  • Безплодие;