Нисък тестостерон при жени - необходимо ли е лечение
Здравна Енциклопедия

Нивата на тестостерона при жените по естествен начин се променят през целия живот, в зависимост от менструалния цикъл и дори от времето в денонощието. Ако нивата на тестостерон в женския организъм са твърде ниски, няма да се образуват достатъчно нови кръвни клетки.

Също жената няма изпитва нужда от интимна близост с противоположния пол и ще се повишат нивата на други репродуктивни хормони.

Тестостеронът се отнася към групата хормони, известни като андрогени. Нивата на тестостерона влияят на:

 • Фертилност;
 • Сексуална активност;
 • Производство на еритроцити;
 • Мускулна маса и разпределение на мазнини;

Повечето хора смятат тестостерона за мъжки полов хормон, но жените също имат нужда от определено количество. При мъжете е в по-големи количества, но и при жени яйчниците и надбъбречните жлези образуват малки количества.

Според медицинския център на университета Рочестър, при жените нормата тестостерон трябва да 15-70 нанограма на децилитър /нг/дл/ тестостерон в кръвта. Днес няма убедителни препоръки относно това какво следва да се разглежда като „ниско ниво на тестостерон при жени”.

Симптоми на нисък тестостерон при жени

Ниските нива на тестостерон могат да доведат до един или няколко от следните симптоми при жени:

 • Напълване;
 • Затруднения при зачеване;
 • Нередовен менструален цикъл;
 • Сухота на влагалището;

Важно е да се отбележи, че изследванията в тази област са силно ограничени.

Симптомите, свързани с ниския тестостерон, са толкова разпространени, че лекарят може да търси признаци на други проблеми или състояния преди поставяне на диагноза. Лекарят може да провери, ако страдате от:

 • Депресия;
 • Тревожност;
 • Хроничен стрес;
 • Заболявания на щитовидната жлеза;

Причини

Основните причини за нисък тестостерон при жени са общо 2:

 • Понижаване нивата на хормона като нормален резултат от менопаузата и стареенето;
 • Проблеми с яйчниците, хипофизата или с надбъбречните жлези;

Тестостеронът се понижава по естествен начин, когато жената старее. Нивата на други хормони като естроген, също се понижават с течение на времето, особено когато жената достигне менопауза.

Приблизително по същото време, когато започва менопаузата се увеличават шансовете за понижаване нивата на тестостерона, защото яйчниците произвеждат по-малко хормони.

Освен това тестостеронът може да се понижи и от лекарства, които са насочени към борбата със страничните ефекти на менопаузата. Едно от тези лекарства е оралният естроген.

Проблеми с яйчниците и надбъбречните жлези също могат да доведат до ниски нива на тестостерон. Това може да се случи при отстраняване на яйчниците или например, жената страда от надбъбречна недостатъчност. А това означава, че надбъбречните жлези функционират неправилно.

Диагностика

Днес отсъстват изследвания в областта на лечението на нисък тестостерон при жени. Много лекари обратно, са силно обезпокоени от твърде високите нива на този хормон.

Ако жената съобщи за някой от изброените по-горе симптоми, лекарят най-вероятно ще провери други по-общи състояния. При подозрения за нисък тестостерон се назначават кръвни изследвания.

Лечение

Някои препарати заместители на естроген съдържат и тестостерон. Въпреки това количеството тестостерон в препаратите може да бъде недостатъчно за повишаване на неговите нива, или организмът може да не ги погълни напълно.

Лекарят може да назначи инжекция с тестостерон или гранули очаквайки, че тези методи могат да окажат някакво въздействие на жените. Но не е желателно на жени да се назначава тестостерон, поради възможните странични ефекти, сред които и уголемяване на клитора.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.52 166

Malchugani.com banner

Редактор