Състоянието на езика, неговият цвят интересува лекарите от всички специалности.

Макар и зъболекарят да е единственият, който не просто моли да му го покажем, а оглежда цялата устна кухина и оценява как функционира като единно цяло.

В повечето случаи измененията на цвета на езика и появата на налеп, особено на оранжев, плаши пациентите, кара ги да мислят за опасни болести.

Но има ли смисъл да изпадаме в паника? Възможно ли е проблемът да идва от храненето и приема на лекарства?

Причини, несвързани със заболявания

При норма цветът на езика е бледорозов. Самият език е влажен, могат да се видят папилите, те не са сраснали помежду си, допустимо е да се отчита малко количество бяла плака.

Появата на цветен налеп е тревожен симптом и може да сигнализира за заболявания. Следователно, консултацията със зъболекар или друг специалист е задължителна.

Но практиката показва, че най-често причината за оранжев налеп се крие в храненето. Езикът може да се оцвети от ястия и храни, съдържащи хранителни оцветители – плодови желета, различни сладки.

Ако в менюто отсъстват храни, които оцветяват, а оранжевият цвят на езика е устойчив и се запазва продължително, е необходимо да се търсят други причини.

Езикът и състоянието на устната кухина – това е индикатор за най-разнообразни изменения във функцията на организма, и още повече за наличие на заболявания.

Какви заболявания може да търси зъболекарят?

На преглед при зъболекар, първо внимателно се оглежда устната кухина, като се изключват проблеми и заболявания в самата нея. Също ще се поинтересува от храненето и какви лекарства приема пациентът.

Прекаляването с храните, съдържащи бета-каротин, може да доведе до излишък в организма – каротинемия.

Бета-каротин – това е съединение, което придава на някои зеленчуци, оранжев цвят, например, моркови, сладък картоф, тиква и др. Ако в менюто се съдържа голямо количество от тези храни, то съществува голяма вероятност от изменения на цвета на кожата и на езика.

Най-често това се развива при деца в ранна възраст, но и възрастните също са предразположени към подобни изменения.

Каротинемията сама по себе си е безвредна, но поради сходството на симптомите лекарите могат да предположат хепатити.

Но основен отличителен симптом при хепатит е пожълтяването на склерите на очите, тогава при каротинемия не се наблюдава.

Лоша хигиена на устната кухина

Удовлетворителната хигиена на устната кухина е основа за профилактика на многобройни заболявания на устната кухина.

При неспазване на правилата за почистване на зъбите, а също и при липса на почистване на езика, на неговата повърхност могат да се натрупат остатъци от храна и започва активно размножаване на бактерии.

Ситуацията се усложнява от някои заболявания на вътрешните органи.

На преглед зъболекарят обръща внимание на състоянието на езика, дава съвети за неговото почистване и грижа за устната кухина. Тези мероприятия не само позволяват да се избавим от плашещия налеп, но и поддържане на хигиена на устната кухина на високо ниво.

Прием на лекарства

Някои лекарства съдържат съставки, които могат временно да оцветят езика в различни нюанси и оранжевият не е изключение.

Това могат да бъдат отделни видове антибиотици, които се изписват за лечение на тежки заболявания, например, на туберкулоза.

На преглед зъболекарят ще се интересува от прием на лекарства и след анализ на получените данни може да се каже, че именно това е станало причина за формиране на налеп по езика.