Остър сигмоидит – това е възпалително заболяване, при което в патологичния процес се въвлича един от отделите на дебелото черво, наречено сигмовидно.

Тази патология се среща рядко и протича изолирано. Най-често това възпаление се съчетава с увреждане и други отдели на храносмилателната система.

Остър сигмоидит – какво представлява

Съществува голямо количество фактори, които могат да доведат до развитието на това състояние. Острите чревни инфекции са на първо място в списъка.

При своевременна диагностика и правилно подбрана терапия острият сигмоидит завършва с пълно оздравяване. В противен случай възпалителната реакция може да се разпространи към по-дълбоко разположените слоеве на чревната стена и дори към перитонеума.

Острото възпаление на сигмовидното черво е сравнително по-често разпространено, отколкото аналогичните увреждания на другите отдели на дебелото черво. Това е свързано с особеностите на неговата структура.

Механизъм на развитие на възпалението

Сигмовидното черво е с извита форма във вид на буквата S с диаметър е от 4 до 6 см. Чрез тази област преминават фекалните маси с по-голяма плътност от разположените по-горе отдели на дебелото черво.

В резултат на съществуващите извивки и малкият диаметър на сигмовидното черво неговата лигавица често се травмира. А това създава благоприятни условия за присъединяване на възпалителна реакция.

Ако перисталтиката на червата е нарушена, фекалните маси започват да се отлагат и още повече увреждат лигавицата.

Предразполагащи фактори и причини за сигмоидит

До възникването на остър сигмоидит е възможно да доведат много фактори. В повечето случаи възпалението е обусловено от остри инфекциозни патологии.

Патологичният процес се формира при заразяване с шигели и при салмонелоза.

Сред предразполагащите фактори са:

  • Съществуващи паразитни инвазии;
  • Възпалителни огнища в други отдели на дебелото черво;
  • Хемороиди, нарушение на кръвоснабдяването на чревната стена

В рисковата група са страдащите от дивертикулоза. Остър сигмоидит може да се развие и при:

  • прекаляване със сладко и мазно;
  • дисбактериоза;
  • хирургични интервенции на коремната кухина;
  • лъчева терапия;

В преобладаващия брой случаи при установяване на заболяване се открива съвкупност от предразполагащи фактори.

Симптоми, характерни за остър сигмоидит

Обикновено отсъстват специфични симптоми. Клиничната картина нараства внезапно. Първо се наблюдава влошаване на общото състояние на болния.

Възникват оплаквания от повишена на телесната температура, силна слабост, главоболие т.н. Проявлението на интоксикационния синдром може да се отличава при всеки конкретен болен.

Основен симптом е болката. Често е с доста интензивен характер и се локализира в лявата половина на корема.

Сигмовидното черво е доста подвижно и затова болков синдром може да се установи и в други области. Още един характерен момент е разпространението на болката в кръста и т.н.

Възникват и допълнителни симптоми като подуване на корема, болезнени позиви за дефекация, диария или запек. В някои случаи присъстват оплаквания за пристъпи на гадене и повръщане.

Изпражненията са с много лоша миризма при остър сигмоидит. Установяват се патологични примеси със слузест и гноен характер.

В класификацията на остър сигмоидит се разграничават няколко форми въз основа на характера на възпалителната реакция.

Диагностика и лечение на болестта

Въз основа само на клинична картина трудно може да се заподозре остър сигмоидит. За диагностика на тази болест се провежда ректално туширане, ретроманоскопия и иригоскопия.

Изброените методи позволяват да се открият характерните за това заболяване морфологични изменения в чревната стена. Също е препоръчително да се назначи копрограма, бактериологично изследване на фекални маси.

Лечението при такова възпаление предполага използване на антибактериални или противопаразитни препарати.

Допълнително се използват спазмолитици, които се прилагат за намаляване на болковия синдром, ентеросорбенти, дезинтоксикационни мероприятия и т.н.

Планът за лечение често се допълва със средства за местно приложение – ректални свещи, в състава на които влизат противовъзпалителни компоненти.

Профилактика на развитие на остър сигмоидит

Принципите на профилактика се свеждат до правилно лечение на чревни инфекции.

Своевременно трябва да се отстраняват възпалителните огнища, а също и е препоръчително да се вземат мерки за справяне с вредните навици.