Пандиктилит – това е тежко протичащо заболяване, при което не само в меките тъкани, но също и в сухожилията и костните тъкани на пръста се развива гнойно-некротично възпаление.

Този патологичен процес е една от най-рядко срещаните форми на панариций. Но от всички форми е с най-неблагоприятна прогноза.

В случай че лечението започне навреме обикновено възпалителната реакция се неутрализира още преди възникване на каквито и да е усложнения.

В противен случай съществува висок риск от разпространение на гноя към дланта с образуване на флегмони, увреждания на лимфните възли и дори развитие на сепсис.

Честотата, в която се среща пандиктиликтът сред населението не е много висока

С това възпаление е възможно да се сблъскат абсолютно всички хора, независимо от пол и възраст.

Най-често обаче този патологичен процес се открива във възрастовия диапазон от 20 до 50 години и предимно при тази група от населението, чиято професионална дейност е свързана с повишен риск от травмиране на кожата на ръцете.

И макар прогнозата за живот при пандиктилит да е относително благоприятна, не може да се каже същото за функционалната активност на засегнатия пръст.

Приблизително при 14% от болните тази болест става причина за ампутация на пръста. Още при 34% се наблюдава наличие на постоянни контрактури след прекаран пандиктилит.

В 25% от случаите това заболяване става причина за пълна неподвижност на пръста

Изхождайки от казаното по-горе, може да се направи извод, че това възпаление е изключително опасно и изисква колкото се може по-ранно начало на лечение.

В основата на възникване на пандиктилит лежи внедряването в меките тъкани на пръста на инфекциозна флора.

В преобладаващия брой случаи възбудител е златистият стафилокок. Понякога се открива връзка на стафилококова флора с някакви други представители.

Значително по-рядко възпалението се предизвиква от ешерихия коли, стрептококи, протозои и т.н.

Повече от 70% от случаите на пандиктилит са свързани с микротравми, получени при изпълнение на професионална дейност. Всички останали случаи се падат на битови травми.

Важен момент е, че пандиктилитът е с вторична природа.

Това означава, че се предшества почти винаги от някаква друга травма. При повече от 20% от хората, страдащи от тази болест, развитието се обяснява с неправилната обработка на получените травми.

На практика в 50% от случаите причината за възникване на пандиктилит е неправилна тактика на лечение. Още 20% се свързват с несвоевременно търсене на медицинска помощ, а също и неизпълнение на лекарските препоръки.

Вероятността от развитие на това възпаление значително се повишава при понижена имунна защита

Съществуващи хронични заболявания, особено захарен диабет, продължителен прием на препарати, потискащи имунитета, някои видове съдови нарушения – всичко това създава благоприятни условия за възникване на пандиктилит.

Симптоми, характерни за пандиктилит

Симптомите при пандиктилит могат да се различават в зависимост от площта на увреждането, локализация на гнойно-некротичното огнище и т.н. Първоначално болният се оплаква от значително увеличаване на размерите на пръста.

Кожата в засегнатата област придобива синкаво-червен цвят и става напрегната. В редица случаи може да се види, че зачервяването и отока са се разпространили към другите участъци на дланта.

Диагностика и лечение на болестта

Диагностиката се основава само на съпътстващите клинични проявления. Но диагнозата трябва задължително да се потвърди с рентген.

Лечението на подобно възпаление се извършва само с хирургична интервенция.