Изменението на цвета на зъбите безпокои повечето хора, които желаят да имат белоснежна усмивка. Понякога промените са толкова силно изразени, че зъбите изглеждат буквално черни.

Зъболекарите казват, че подобни изменения често са свързани с вредни навици, кариес, а също и могат да бъдат от грешки при лечението. За причините за изменение на цвета на зъбите, лечението и профилактиката, в новата ни статия.

Зъболекари за вътрешните и външните причини

Факторите, които могат да станат причина за тъмни зъби, могат условно да се разделят на външни и вътрешни. Сред външните могат да се отнесат тези, които действат непосредствено на емайла, спомагат за образуване на плака визуално променяща цвета на зъбите.

Сред тях са:

  • Образуване на обилна плака, която е с тъмен цвят заради вредни навици – плака на пушача;
  • Изменения на цвета за сметка на действията на някои храни – кафе, газирано, в състава на които влизат тъмните хранителни оцветители;
  • Прием на някои лекарства – например, при продължителен прием на железни препарати зъбите могат да станат буквално черни;
  • Някои видове дентални процедури, например, посребряване на зъбите. Този метод на лечение на кариес на зъбите се използва само при млечна захапка. Детските зъби стават буквално черни.

В Япония имало традиция за почерняване на зъбите – охагуро. Черните зъби се смятали за красиви. На тази процедура се подлагали девойки, които се омъжвали. Устойчивостта на оцветяването на зъбите.

Зъболекарите казват, че цветът на зъбите се определя от дентина – основното вещество на зъба, докато емайлът е полупрозрачно вещество, което също има свой оттенък. Наслояването и съчетанието на тези 2 оттенъка определя цветът на зъба.

Затова за определяне на причините за изменение на цвета на зъба роля играе именно дентина и т.нар. вътрешни фактори за изменение на цвета. Най-разпространените причина за почерняване на зъба е кариес.

Докато при патологичен процес може да се наблюдават локализирани черни петна по зъбите или пък коронката на зъба е напълно черна. Всичко ще зависи от разпространението на кариеса и размера на дупката.

Цветът на зъба може да се промени и от някои грешки при дентално лечение.

Влияние на вредните навици

Вредните навици не са само пушене или злоупотреба с алкохол, а също и прекаляване с кафетата, когато кофеиновата напитка се пие буквално с литри. С чаша кафе и цигара започва утрото на много хора.

На преглед зъболекарят може да определи пушачът със стаж и такъв, който няма вредни навици. И не става въпрос само за специфичната миризма, а и за изменения в устната кухина.

При вредни навици в устата се открива специфичен вид плака, отличаваща се с плътност, лепкавост и тъмен цвят. Първоначално плаката се натрупва от страната на езика и на небцето и в областта на шийката на зъба, но с течение на времето се разпространява към цялата коронка.

Хигиенните процедури на зъболекарския стол - премахването на плака при пушачи с използване на професионални средства и методики, помага за подобряване на цвета на емайла.

Но колкото по-дълго е съществуването на вредните навици, толкова по-изразени са измененията на цвета на зъбите.

И в определен момент, дори професионалните хигиенни процедури не помагат усмивката да стане белоснежна. За корекция на ситуацията помагат само професионалните методи за избелване на зъбите.