Допълнителният прием на бета каротин спомага за предотвратяване на диабет при хора, които са с генетична предразположеност към заболяването.

Учените от Станфордския университет са установили, че бета каротимът и гама-токоферолът /считан за синтетична форма на витамин Е/ взаимодействат с ген, известен като SLC304A, който оказва влияние върху риска от диабет.

Авторите на проучването, което е публикувано в списание „Human Genetics“, че диабет тип 2 засяга около 15% от населението на света и заболелите продължават да се увеличават.

При хората, които са носители на гена SLC304A, изследователите установяват силна статистически значима обратна връзка между кръвните нива на бета каротина и риска от развитие на диабет тип 2.

С други думи, по-високите нива на бета каротина в кръвта, който тялото преобразува във витамин А, намаляват риска от диабет. Най-вече този ефект се наблюдава при хората, които са носители на двете на копия на варианта на гена.

Освен това фактът, че и бета каротинът и гама-токоферолът взаимодействат със същия вариант на гена, който оказва влияние върху риска от развитие на диабет, макар и в противоположни посоки, показва че белтъкът на гена, известен като SLC304A, е възможно да са от решаващо значение във възникването и прогресията на заболяването.

Всъщност този протеин е в относително изобилие в синтезиращите инсулин клетки в панкреаса – островчетата на Лангерханс, където подпомага транспорта на цинк в тези клетки.

Това,от своя страна, стимулира освобождаването на инсулин, чиято нормална секреция от панкреаса и ефективно навлизане в мускулите, черния дроб и мастната тъкан предотвратява опасното натрупване на глюкоза в кръвта, а в дългосрочен план е причина и за появата на диабет тип 2.

Това не е просто взаимообусловеност

Резултатите от същото изследване показват, че високите нива на гама-токоферола увеличават риска от заболяването, което учените определят като неочаквано и смущаващо.

Но все пак авторите на проучването посочват, че само въз основа на това изследване не могат да потвърдят със сигурност, че приемът на витамин Е е неблагоприятно за здравето.

Освен това те отбелязват, че кръвните нива на алфа-токоферола – друга форма на витамин Е, която преобладава в повечето хранителни добавки не показва взаимодействие, което да предизвика експресията на варианта на гена, който увеличава риска от развитие на диабет тип 2.

Като заключение учените посочват, че те не са напълно наясно как експресията на различните гени и хранителните вещества оказват влияние върху прогресията на диабета.

И въпреки че са открити множество генетични рискови фактори, предразполагащи към диабет тип 2, нито един от тях не се приема за самостоятелен.

Но дори и всички от тези установено фактори да бъдат взети предвид реалната честота на заболеваемост от захарна болест няма да бъде достигната.

Сега се подготвя извършването на ново проучване, при което с изчистен бета каротин и гама-токоферол ще бъдат хранени лабораторни мишки.

Така ще се установи със сигурност дали самите вещества са от решаващо значение за предотвратяване или ускоряване на появата на диабет тип 2.

Също така е възможно изследването да хвърли светлина върху това как точно тези вещества влияят върху образуването или функцията на протеина, които се направляват от различните вариации на гените.

И все пак най-вероятно човек няма да си навреди, ако включи морковите към редовно консумираните храни.