Преди повечето операции в рамките на подготовката за тях специалистите препоръчват да се посетят редица лекари, сред които и зъболекари.

Санация на устната кухина, тоест лечение на кариес и неговите усложнения, заболявания на венците и някои стандартни профилактични манипулации, позволява предотвратяване на многобройни усложнения след операция.

Защо е толкова важно да се посети зъболекарски кабинет?

Кога трябва да се посети зъболекар?

Разбира се, става въпрос само за планови операции. Ако пък оперативна намеса се налага по спешност, то зъболекар може да се посети след това. С надеждата, че хроничната инфекция в устната кухина няма да стане причина за усложнения.

Когато лекар и пациент имат време да се подготвят, да се оценят всички рискове и предразполагащи фактори, които способстват усложнения, то трябва да се посетят доста специалисти. Сред тях се отнасят терапевт, гинеколог, специалист УНГ, необходим е и цял списък изследвания.

Проблемът е, че устната кухина е свързана с общото кръвообращение на лицето и на шията, затова има голям процент вероятност от разпространение на инфекция от кариозни зъби или възпаление на венци.

Особено важно е да се посети зъболекар преди планови операции на органите на храносмилането. Устната кухина е част от тях, затова всички органи се отличават с морфологично единство.

Доказано е, че при множествена форма на кариес и разрушени зъби започват изменения в лигавицата на стомаха, възможна е промяна на микробното равновесие в червата.

Важността на санацията в устната кухина преди планови операции може да се обясни просто – продуктите от възпалителни и гнойни процеси в цялата устна кухина лесно се разпространяват из целия организъм.

И съответно е възможно да станат причина за усложнения. На свой ред операцията е страх за организма, способстващ за понижаване на имунната защита.

Зъболекарите акцентират върху факта, че дори и пациентът да няма оплаквания, зъбите не го болят, това не означава, че няма кариес.

За отстраняване на всички източници на инфекция, е необходим професионален преглед и цяла съвкупност от мероприятия.

Изключване на кариес, възпаление

Кариес – това е патологичен процес на разрушаване на зъбите. Основен възбудител, на който са представители на стрептококи. Всъщност кариесът е инфекция, именно такова определение се дава в научната литература.

Затова в рамките на подготовката за операция зъболекарят, на първо място, обръща внимание на кариозните зъби, търси усложнения на кариес – пулпити, периодонтит. Също се съставя план и график за лечение.

При дълго отлагане на посещението на зъболекар, е необходимо да се отчита, че санацията може да отнеме време – от няколко седмици до месец.

Освен това кариесът не е единственият източник на инфекция в устната кухина. Зъболекарят оценява и състоянието на венците. Да припомним, че гингивити и пародонтити дълго време могат да протичат без каквито и да е симптоми, а много хора предпочитат да не ги забелязват.

Възбудителите на възпалителни заболявания на венците са бактерии, и то доста разнообразни представители, дори на нормалната флора на устната кухина. Парирането на възпалителните заболявания е сложен процес, тъй като е необходим комплексен подход.

Още един източник на инфекции в устната кухина – това са отлаганията по зъбите:

  • Мека зъбна плака – съсредоточаване на остатъци от храна, бактерии и продукти от жизнена дейност;
  • Твърди отлагания по зъбите – зъбен камък, минерализирани, втвърдени остатъци от храна, бактерии. В зъбния камък бактериите са по-разнообразни, също се появяват и патогенни, за които са създадени и по-приемливи условия за съществуване.