Малко хора могат да се похвалят с балансирано хранене и много от нас често злоупотребяват със сладко и с леки въглехидрати.

Подобно меню може да им докара наднормени килограми и сериозен проблем – хронично повишение на кръвната захар, заради формиране на резистентност към инсулин.

А това може да доведе до развитие на диабет тип 2.

Защо излишъкът от глюкоза, който дава енергия на клетките, вреди?

Как се отразява на метаболитните процеси, какво трябва да се направи?

Формиране на резистентност към инсулин

Редовното постъпване на въглехидрати от храната е необходимо за получаване на енергия от клетките.

Но е желателно голяма част да са сложни, да се разграждат бавно и да поддържат стабилно ниво на глюкоза в плазмата.

Прекаляването със сладкото, постоянно повишеното постъпване на захар с храната води до това, че инсулинът започва активно да тласка глюкоза в клетките.

Но техните резерви не са безгранични, ако се изпълват с глюкоза и активно се разграждат вътре в тях, формират се свободни радикали.

Способни са да предизвикат метаболитни нарушения на клетъчно ниво.

Препълнените с глюкоза клетки активират механизъм за резистентност към инсулин – игнорират неговите сигнали. На фона на уврежданията от свободни радикали се активира още и системна възпалителна реакция.

Макар и инсулинът активно да се синтезира от панкреаса, клетките, които са препълнени просто не пропускат вътре в себе си нови порции глюкоза, което води до повишаване на нивата на кръвната захар – хипергликемия.

Подобно състояние вреди на самите бета-клетки – на фона на хипергликемия те трудно функционират и загиват, заради което се нарушава синтеза на инсулин.

Излишък от кръвна захар – с какво е опасна хроничната хипергликемия

Постоянно повишените нива на кръвна захар стимулират активност на панкреаса, изпращайки команда за синтез на все по-големи и големи обеми инсулин.

Това е нужно за справяне с критично високите нива на глюкоза в кръвната плазма.

Но тъй като клетките са станали глухи за инсулина и просто не могат да пропуснат излишъка от глюкоза.

Постоянно високата кръвна захар води до разрушаване на тъкани, кръвоносни съдове и органи, включително и бета-клетки на панкреаса.

Постепенно все повече и повече клетки на органа загиват от хипергликемия и въздействие на свободни радикали, което води до вторични изменения на обмяната на веществата.

Заради гибел на клетки на панкреаса тялото вече не може да синтезира необходимото количество инсулин, за да регулира нивото на кръвна захар.

Натрупва се в концентрации, опасни за здравето, постепенно възниква диабет тип 2.

Излишък от въглехидрати в храната – защо е опасен?

Естествено организмът страда от излишъка от въглехидрати дълго, преди да се развие диабет.

Неправилният начин на живот и нерационално хранене водят както до хипегликемия, така и до високи нива на инсулин.

Тези състояния се отнасят към рисковите фактори за развитие на патологии, които съществено влияят на продължителността и качеството на живот – затлъстяване, инсулти, болест на Алцхаймер, хипертония.

Простите въглехидрати, постъпващи с храната и предизвикващи хиперинсулинемия, са опасни.

Създават проблеми с метаболизма на лептина, хормонът на мастните клетки, които контролират апетита и теглото.

На фона на резистентност към двата хормона – лептин и инсулин потреблението на излишък от въглехидрати води до пренапрягане на панкреаса. Жлезата се опитва да отстрани излишната захар от кръвта.