Стрептокок при бременност - защо е опасен за бебето
Полезно

Стрептококът е една от най-разпространените във външна среда бактерии.

При възрастни хора се среща безсимптомно носителство, включително и при бременност.

Особено за бъдещите майки са актуални представителите на стрептокока от клас В, който се открива при изследване на вагинален секрет, макар и да няма признаци на инфекция или възпалителни увреждания на гениталиите.

Но тези бактерии могат да напомнят за себе си неочаквано, при най-малкото отслабване на имунитета по време на гестацията, а също и при раждането, като предизвикват усложнения както при самата майка, така и при детето.

Откъде са микробите при бременност?

В състава на условно-патогенната флора стрептокок може да се открие в храносмилателната система, в устната кухина, носоглътката и влагалищния секрет.

При битови контакти хората обменят бактериална флора, включително и тези бактерии.

Нормалният имунитет потиска активността на възбудителя на лигавиците, но при отслабване на местната имунна защита са възможни инфекции и възпалителни процеси.

При активно размножаване стрептококите от група В могат да синтезират токсини, които водят до раздразнение и увреждане на лигавиците.

При бременност, когато имунната защита е физиологично отслабена, лигавиците стават по-уязвими на въздействието на микробите, включително и на стрептокока.

Възпалителният процес, предизвикващ тези възбудители в областта на интимната зона, може да доведе до преждевременно раждане, вследствие инфектиране на плодните обвивки.

Опасно е също и заразяването на бебето, ако през увредените плодни обвивки стрептококът проникне в плода.

Стрептокок А и бременност – това е крайно неблагоприятно съчетание, тъй като тези възбудители на патогените водят до гнойни-възпалителни увреждания на кожата, инфекции на лигавиците.

Стрептокок тип В – защо са опасни бактериите?

Тази група се отнася към условно-патогенните бактерии, най-разпространена, от които е S. Agalacticae.

Възможно е да колонизират носоглътката, храносмилателния тракт и влагалището.

Ако бременността протича без усложнения, тези бактерии не сигнализират по никакъв начин за себе си, като се потискат от полезната флора и от собствения имунитет.

На фона на отслабване на имунния надзор те се активизират, бързо се размножават, водят до възпалителни процеси.

В период на износване на плода активизацията на бактериите от този тип излага на риск плода и провокация на спонтанен аборт в ранните срокове на бременността, а в късните преждевременно раждане.

Освен това активното размножаване на тези възбудители в носоглътката и респираторния тракт увеличава риска от остър фарингит или ангина, а също и бронхит за бременната.

Стрептококова инфекция – проявления при бъдещи майки

В зависимост от локализацията на възбудителя и особеностите на женския организъм инфекцията може да се проявява с различни симптоми.

Ако това е носоглътката, бактериите активно засягат сливиците и задната стена на ларинкса.

Водят до повишаване на телесната температура и остра болка при преглъщане, неразположение, реакция на лимфните възли.

Без активно лечение често води до отити, синузити, бронхити.

Стрепкокок при раждане

При раждане, при преминаване през родилния канал, който не е предварително почистен с антисептични разтвори, детето може да се зарази със стрептокок. Затова и на жените след 35-36 седмица се прави контролно изследване на вагинален секрет.

При откриване на стрепкок е показно профилактично лечение, а при риск от инфекция – допълнително и антибиотици, 4 часа преди началото на раждането.

Това ще доведе до санация на родилния канал.

Назначават се най-безопасните за майката и плода препарати – пеницилини и макролиди.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.51 125

Malchugani.com banner

Редактор