Ново изследване свързва шизофренията с излишък от аминокиселини в храната на бременните.
Учените се надяват, че резултатите от изследването ще помогнат за разработването на по-ефективни методи за лечение на разстройството.
Шизофренията е хронично психическо разстройство, характеризиращо се с маниакални идеи, слухови халюцинации и параноидни мисли.
Симптомите се квалифицират като позитивни и негативни.
„Позитивните“ са характерни само за хора с диагноза шизофрения и не се срещат при здрави хора – халюцинации, мании и тревожни мисли.
„Негативни“ – напротив, те са нарушения на нормалното поведение.
Например, безчувствено поведение, липса на удоволствие от някога любими занятия, трудности при извършване на различни видове дейности.
Ново изследване, проведено от учени от Калифорнийския университет, откри още една възможна причина за разстройството.
Въз основа на откритието е възможно разработването на по-ефективни методи за лечение и профилактика.
Подсказки в изследвания от 60-те години
В изследването основно внимание било обърнато на излишъка от метионин в организма на бременните жени.
Това е аминокиселина, която не може да бъде синтезирана от организма, но има решаващо значение в процеса на метилиране на ДНК, който стимулира експресията на гените.
Списъкът на храните, богати на метионин, са сирене, млечни продукти, яйца, някои видове меса, а също и различни семена и ядки.
В изследването било установено, че излишъкът на метионин в организма на майката може да доведе до неправилно развитие на мозъка на детето, което може да предизвика шизофрения.
Тази аминокиселина заема централно място в метаболизма с един въглехидрат. Метионинът регулира метилирането.
А шизофренията е мултигенно, придобито и епигенетично разстройство.
Метилирането има основополагащо значение за всички тези процеси.
Изследване на доктор Алачкар се основава на изследвания от 60-те години, които интуитивно посочвали ролята на метионина в развитието на разстройството.
По-старите изследвания показвали, че тази аминокиселина задълбочава симптоматиката на шизофрения.
Това накарало изследователите да проведат собствени експерименти, които показали, че приемът на метионин предизвиква шизофрения при възрастни мишки.
Излишъкът от аминокиселината предизвиква шизофрения
Но учените подчертават, че тези ефекти са временни.
За да се провери правилността на техните хипотези, те провеждат ново изследване.
В него експериментирали с метионин върху бременни мишки през 3-тата седмица на гестацията, когато се развива мозъка.
При мишлетата наистина се наблюдавало изоставане в развитието, съответстващо на шизофрения, потвърдено от 9 различни теста.
Когато изследователите използвали антипсихоптични препарати, които се изписват при шизофрения, забелязали промяна.
На мишките бил даден халоперидол, който е насочен към позитивните симптоми, и клозапин, който основно е насочен към негативните симптоми.
Генетични последствия на шизофренията
Най-значимите изводи от изследването са, че при мишките са наблюдавани симптоми на шизофрения, но антипсихоптични препарати са успели да подобрят тяхното състояние.
Нещо още по-важно, доктор Алачкар отбелязва, че един от гените, който бил дефектен при мишките, се асоциира с шизофрения.
Според изследователите, за първи път се доказва, че в определени области на човешкия мозък този ген също е отслабен.
В бъдеще изследователите си поставят за цел да проучат механизмите на шизофренията от молекулярна гледна точка, а също и да разработят нови методи на лечение.
С това изследване всъщност се намеква, че може би, ако бъдещите майки прекаляват с месото и млякото, това би могло да докара шизофрения на децата.
Но в какъв период се развива заболяването, все още никой не би могъл да каже.