Въпреки високото ниво на развитие на медицината и достатъчната информираност на населението за венерическите инфекции, случаи на сифилис продължават да се откриват.

Тази венерическа болест към ден днешен успешно се поддава на терапия и може да се излекува напълно.

Понякога сифилисът протича на практика безсимптомно – в скрита форма, което съществено затруднява своевременната диагностика и адекватно лечение.

Скрит сифилис - какво представлява

Причини за скрита болест

Проблемът със скрития сифилис е доста разпространен сред населението. Лекари-венеролози от различни краища на света регистрират много случаи на това заболяване, което изисква повишена бдителност.

Нетипичното, почти безсимптомно протичане на сифилис най-често се обяснява с неправилното лечение, а именно – неправилен прием на антибиотици.

Ако при сифилис в ранен стадий се приемат антибиотици, например, при самолечение на ангина, вирусни инфекции, то активността на бледата трепонема се потиска до известна степен.

Но тази бактерия остава в организма и продължава своето развитие, макар и да не предизвиква типичните проявления на болестта.

Скрит сифилис най-често се открива при профилактични прегледи. Днес изследването за бледа трепонема е задължително за всички женски консултации. Извършва се и при планова хоспитализация.

Класификация

Разграничават се 2 основни разновидности на скрит сифилис:

  • Ранен – за такава форма на болестта се говори, ако не са изминали повече от 2 години от момента на заразяване. Болните от скрит сифилис представляват потенциална опасност за околните. Макар и при тях да няма никакви симптоми на заболяване, инфекцията може да се активира във всеки момент и да предизвика типичните признаци на сифилис. При активация на възбудителя болният става потенциално опасен източник на заразяване. По кожата се появяват обриви, съдържащи голямо количество бледи трепонеми.
  • Късен – тази разновидност не е толкова опасна от епидемиологична гледна точка, тъй като активацията на болестта в този случай води до увреждане на вътрешните органи, а също и на нервната система. По тялото е възможна поява на слабо заразни третични сифилиди.

При случайно откриване на скрит сифилис най-често не може да се определи от кога е заразяването. Това е причината лекарят да не може да определи от кога е заразяването.

Симптоми

Скрит сифилис е, защото не дава признаци за своето съществуване. Това коварно заболяване протича в латентна форма и не предизвиква никакви специфични симптоми, характерни за класическата форма на сифилистичната инфекция. Болестта може да се прояви само с някои неявни нарушения:

  • Известно повишение на температурата до субфебрилни стойности – периодично или постоянно;
  • Слабост, вялост и апатия;
  • Липса на апетит, отслабване без причина;
  • Несъществено и безболезнено увеличаване на лимфните възли;

Изброените признаци могат да се наблюдават при множество други проблеми със здравето и по тях трудно може да се заподозре сифилис.

Диагностика на скрит сифилис

Заболяването се открива обикновено случайно при изследване на кръвта за реакция Васерман.

Така се нарича лабораторното изследване, което дава възможност да се определи наличието в организма на антитела към бледа трепонема.

При липса на каквито и да е признаци лекарят обикновено препоръчва допълнителни изследвания и по-точно:

  • RPR – това изследване се смята за по-съвременна алтернативна реакция на Васерман. Това изследване дава възможност за откриване в организма на антитела към материала, който се освобождава от увредените от сифилис клетки.
  • РИФ – реакция на имунофлуоресценция, при това изследване се регистрира изразеното светене на бледите трепонеми в използвания препарат, което може да се наблюдава само при наличие на антитела против трепонеми в кръвта.

При откриване на скрит сифилис задължително се изследват хора, които са били в полов контакт с болния.

Лечение

Скритият сифилис изисква провеждането на задължително лечение. Целта на терапията при това заболяване е отстраняване на възбудителите на заболяването и предотвратяване на прехода към активна форма.

Ако се установи късен скрит сифилис, лекарствената корекция е насочена към предотвратяване на усложнения, най-вече на невросифилис.

За щастие, днес скритият сифилис, както и прочие форми на това заболяване, успешно се поддават на лечение с антибиотици.

Началото на лечението предизвиква колебания в телесната температурата, което става и допълнително потвърждение на вярно поставената диагноза.