Едни от най-разпространените патологии днес са инфекциите, причинителите на които са микроби, вируси или едноклетъчни.

Далеч не всички тези възбудители, прониквайки в организма формират ярко изразени клинични симптоми, много от тях са под формата на безсимптомно носителство или скрити инфекции.

Често в частните клиники, към които се обръщат мъже и жени с определени здравословни проблеми, предлагат изследвания за инфекции.

Особено популярни са тези изследвания при лечение на безплодие.

Но колко са опасни тези инфекции и нужно ли е да се лекуват всички?

Винаги ли това е причината за безплодие?

Най-често въпросът за скритите инфекции се повдига при изследване на двойки, които имат проблеми със зачеването.

Ако двойката се обръща към клиника за репродуктология по повод подозрение за безплодие, именно откриването на скрити инфекции, наред с други изследвания, се провежда като едно от първите.

Днес с наличието на вируси или протозои, протичащи като безсимптомно носителство, често се обяснява причината за безплодието, макар и за повечето случаи това да не е вярно.

Но за лечението на подобни проблеми и за целия цикъл изследвания са необходими доста пари, затова и лечението на безплодие, макар и провокирано от микоплазма или херпес вирус, е много изгодно.

Лекари и учени нееднозначно се отнасят към подобни заболявания.

И често самото носителство на някакви видове вируси или микроби по никакъв начин не влияе на настъпването на бременността.

Обикновено безплодието е свързано с цяла група от фактори:

• Възпалителен процес в областта на гениталиите;
• Хормонални нарушения;
• Несъвместимост на партньорите;

Но каква роля в организма играе скритата инфекция, ако съвсем не е опасна?

Какви инфекции се именуват скрити и защо са опасни?

Под термина скрита инфекция се разбира заболяване, или цяла група, която се предава при полов контакт, по-рядко по други пътища – контактен, дихателен.

Особеност на тази инфекция е, че от момента на заразяване до проявление на първите симптоми е възможно да минат няколко месеца или години.

Понякога наличието на инфекции в организма се определят само лабораторно, тъй като клинични проявления никога не се формират.

Разпространението и активността на възбудителя се задържа от имунната система, и пациентът дори не се досеща за наличието на какъвто и да е вирус или друга форма на патология.

Подобна инфекция за първи път може да се прояви в критични периоди от живота – това е изразен имунен дефицит, бременност, провеждане на коремни операции или тежки патологии.

На фона на отслабването на надзора на имунните органи възбудителят рязко се активизира, което води до изразена симптоматика.

Някои скрити инфекции предизвикват вялопротичащо възпаление в областта на репродуктивните органи.

А това увеличава риска от формиране на сраствания, безплодие или при настъпване на бременност пороци на развитието на плода.

Какви вируси, протозои са опасни?

В групата на скритите и вялопротичащи инфекции са уреяплазмата и микоплазма, хламидии, херпес вирус и цитомегаловирус, вирус на Епщейн-Бар, папиломи, токсоплазма.

Макар именно тези вируси и други възбудители най-често се открива при изследване на фона на проблеми с репродуктивната сфера.

Далеч не всички специалисти признават за тяхното носителство и дори за реактивацията в организма като реален проблем.

Много спорове предизвиква влиянието на уреяплазмата и цитомегаловируса, а също и папилома вируса.

Значението на тези често се преувеличава и се назначават ненужни изследвания и допълнителни процедури.