Зрението е една от най-важните функции на човешкия организъм.

Естественото стареене на човека води до влошаване на тази функция, което е нормален процес.

Но с възрастта не само естествено се понижава качеството на зрението, но често се развиват и сериозни очни патологии, които могат да доведат и до слепота.

Какви фактори предизвикват тази патология, възможно ли е да се забави процесът на стареене и да се предпазят очите от болести?

Външни причини за преждевременно стареене на очите

През целия ни живот очите се подлагат на множество раздразващи фактори, предизвикващи ускоряване на стареенето на органа – ярка светлина, прах, течения, сух въздух.

Най-вредни от тях са ултравиолетовите лъчи.

Прониквайки дълбоко в очите, те могат да станат причина за най-различни неприятности, от възпаление на роговицата – кератит, до злокачествено новообразувание – меланом.

Затова и при ярка слънчева светлина се препоръчва задължително носене на слънчеви очила и не само на морския бряг и в планината, но и в града.

Други източници на ярка светлина, макар и не толкова опасни, също дават своя принос в процеса на ускорено стареене на очите.

На първо място това се отнася за екрана на компютрите, телевизори, телефони, таблети, излъчването от които не предизвиква патологии само по себе си.

Но при многочасова работа води до умора и изсушаване на очите, заради намаляване честотата на мигане.

А това на свой ред създава предпоставки за развитие на зрителни нарушения и с течение на времето може да се превърне във фактор за развитие на заболявания.

С цел избягване на неприятни последствия специалистите препоръчват по възможност да се ограничава времето за престой пред компютъра или електронните устройства.

Такива мерки са:

• Правилно оборудвано работно място за работа с компютър;
• Комфортно за очите осветяване на екрана, размер на шрифта, който не уморява очите на текста за четене или за набиране;
• Чести кратки прекъсвания – до 5 минути в работата;

По време на които трябва да се раздвижим, да размърдаме шията, да помигаме, да погледнем към други предмети, да направим гимнастика за очите.

Вътрешни фактори за влошаване на зрението – възраст и болести

Най-значима причина за влошаване на зрението все пак не са външните фактори, а стареенето.

Това е естествен физиологичен процес, който се съпровожда с нарушаване на кръвоснабдяването и на обменните процеси в тъканите на очите, което повлича след себе си изменения във всички структури.

Възрастовото влошаване на зрението – пресбиопия, е нормално явление, което не изисква лечение.

За корекция се използват очила.

Но в съвременния свят нормалното физиологично стареене се среща все по-рядко.

Все по-често то се усложнява от различни патологии – диабет, хипертония, атеросклероза, които предизвикват сериозни очни заболявания.

Напредналата и старческа възраст се смятат за основен фактор за възникване на такива влошаващи зрението заболявания като:

Катаракта – помътняване на лещата;
Глаукома – увреждане на зрителния нерв в резултат на повишено очно налягане;

• Възрастова макуларна дегенерация – патология на макулата или на жълтото петно;
Диабетна ретинопатия – увреждане на съдовете на ретината;

Хранене – витамини за очите

Един от най-важните витамини за очите е ретинолът или витамин А.

Влиза в състава на клетките на ретината и осигурява правилно възприемане на светлината и способност да виждаме през нощта.

В голямо количество се съдържа в яйцата, в рибеното масло, говеждият черен дроб, сметаната и пълномасленото мляко.