Странични ефекти на пробиотиците - вредят на мозъка
Любопитно

Пробиотиците днес активно се рекламират по телевизията и в медиите като средство за лечение на дисбактериоза, свързана с прием на антибиотици, от неправилно хранене и стрес. Но живите бактерии, ако попаднат в червата и са непознати на организма, от полезни могат да станат потенциално опасни.

Тяхната жизнена дейност в червата, взаимодействие със собствената полезна и условно-патогенна флора могат да предизвикат изменения в обмяната на веществата.

Освен това според изследвания използването на пробиотици може да доведе до поява на множество симптоми, сред които нарушение на мозъчната функция и подуване на корема. А това е свързано с увеличаване на количеството бактерии в тънкото черво и тяхната активност.

Влияние на пробиотиците върху мозъчната функция

Пробиотиците могат да предизвикат силно коремно подуване и неблагоприятно да повлияят на мозъчната функция. До този извод стигат изследователи от Университета Аугуста в щата Джорджия, САЩ.

Според резултатите от изследването 30 души са с неприятни симптоми от страна на коремната кухина, сред които образуване на газове, подуване на корема и разтягане на лумена на червата, което предизвиква болка.

От тях 22 пациенти съобщават за симптоми на мъгла в главата, което представлява временно психическо разстройство и се проявява в объркване на съзнанието, трудности с концентрацията и паметта. Всички 22-ма приемали пробиотици на известни марки.

Някои от доброволците съобщават, че при тях пристъпите на мозъчна мъгла продължавали по няколко часа след хранене. Толкова били изразени, че не им се наложило временно да спрат да работят и да излязат в болничен. Макар и при всички пациенти да се наблюдавали проблеми с мозъка, най-вероятно налице са били и други 2 условия.

Това е натрупване на бактерии в тънкото черво и по-високо ниво на Д-млечна киселина в кръвта. В някои случаи нивата на киселината превишавали с 2-3 пъти нормата.

Изменения на обмяната на веществата, предизвикващи дисбактериоза

Различните видове бактерии Lactobacillus са сред най-често използваните в състава на пробиотиците, именно те образуват Д-млечна киселина, която влияе на обмяната на веществата, като активно се абсорбира в червата.

Бактериите образуват киселина, когато преработват захар от храната, която преминава през червата.

След като се нормализира обмяната на веществата, мозъкът на пациентите, които са изложени на повишени нива на Д-млечна киселина, престанал да страда. Също при повечето доброволци коремните симптоми бързо отшумели.

Но за потискане на активността на бактериите се наложило използване на пребиотици и прекратяване използването на пробиотици.

Пробиотичните бактерии притежават уникалната способност да разрушават захарите и да образуват Д-млечна киселина. Предполага се, че приемът на пробиотици може непреднамерено да измени обмяната на веществата, като създаде условия, при които мозъкът функционира нестабилно.

Формират се и други симптоми, поради колонизиране на тънкото черво с бактерии, които образуват Д-млечна киселина.

Чревни бактерии – дисбактериоза и здраве

С усъвършенстване на изследователските инструменти учените откриват все повече доказателства за ролята на дисбактериозата в червата по отношение на болестите и здравето. Човешкото дебело черво е дом за сложна екосистема от приблизително 300-500 вида бактерии с общо тегло от 2 килограма.

Тези микробиологични колонии живеят в партньорство с човека. Взаимодействат с имунната система на домакина, помагат за смилане на храната и вземат участие в регулацията на обмяната на веществата.

В замяна човек ги пази от вражески микроби, осигурява дом и хранителни вещества.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.55 143

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg