20-ти век подари на човечеството множество необичайни открития.

Много от тях се превърнаха в неизменна част от нашия живот.

И политетрафлуоретилен е ярък пример за това.

„Какво е това?” – ще попитате вие.

Малко хора знаят истинското название на популярния тефлон, който навлезе в различни сфери на нашия живот и се превърна в препъни камък за учени и лекари.

А също и предмет на бурни научни спорове.

Уникалният по своите свойства материал е открит на 6 април 1938 г.

Какво представлява тефлонът?

Къде се използва, а също и защо е вреден за здравето?

Какво е това тефлон?

Съществуват немалко научни названия на тефлона. Политетрафлуоретилен, полимер на тетрафлуоретилена, флуорополимер, флуорпласт-4…

Всичко това е неинформативно за обикновения човек, но думата „тефлон” е позната на практика за всеки.

Всъщност, това е търговската марка на една от най-големите американски химически корпорации DuPont.

Създател е 27-годишният Рой Планкет, работил в едно от бъдещите подразделения на световноизвестният химически гигант.

От случайни експерименти успява да получи полимерен състав с редки свойства, който впоследствие придобива небивала популярност под названието тефлон.

На външен вид тефлонът напомня на полиетилен или парафин.

Това е бял или дори полупрозрачен материал, който се характеризира с максимална устойчивост към въздействие на ниски и високи температури – от -70 до +270.

Първоначално се използвал при производство на военни радари.

Но в началото на 60-те години било взето решение тефлонът да се използва като покритие против залепване за съдове.

Това се превръща в истински пробив.

Кухненски съдове с идеално гладко покритие започват да се появяват на практика във всеки дом.

И не е изненадващо, тъй като тефлонът:

• Създава качествено антизалепващо покритие, което позволява да се готвят различни ястия с минимално добавяне на мазнина, а може и съвсем без него;

• Осигурява стилен вид на съдовете, приятен за експлоатация и лесен за поддържане;

• Забравяме за загорелите или залепнали към дъното пържоли, пържени яйца и прочие кулинарни изкушения;

Рак, безплодие и други „страшилища” за тефлона

Спорове за вредата за здравето от тефлона се водят отдавна.

Според много специалисти, политетрафлуоретилен може да повиши риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак и други не по-малко опасни заболявания.

Основна вреда за здравето представлява перфлуороктанова киселина, която влиза в състава на тефлоновото покритие.

Изследвания, проведени още през 2008 г., показват, че въздействието на това вещество води до понижаване на нивото на тестостерона при мъжете и към повишаване на естрадиола при жените.

Някои учени твърдят, че на фона на постоянно въздействие на перфлуороктанова киселина е възможно да се развие безплодие, злокачествени тумори в яйчниците и дори в бъбреците.

Да рискуваме ли здравето си?

Отговорът на този въпрос е еднозначен.

Ако антизалепващото покритие е повредено или съдовете се използват при ненадлежни условия, то се превръща в сигурен убиец на човешкото здраве.

Вредата от тефлона се проявява при значително нагряване – повече от 220 градуса, или при нарушена повърхност на покритието.

Достатъчни са малки драскотини – и всеки тиган или тенджера ще започнат да отделят вредни изпарения при нагряване.

Но все пак резултатите от повечето изследвания са противоречиви и затова няма смисъл да се отказваме от тефлона.

За да предпазим своето здраве и да се наслаждаваме в пълна степен на готвенето, е необходимо да купуваме само качествени кухненски съдове.