Много хора се плашат от тестостерона и си мислят, че това е поредният стероид, чиято цел е да направи мускулите огромни и да нанесе огромни вреди на организма. Това обаче е огромна заблуда. От Lechenie.bg решихме да развенчаем някои митове, относно допълнителният прием на тестостерон, което може да ви бъде от полза.

Какво представлява тестостеронът?

Тестостеронът е стероиден полов хормон. Мъжете произвеждат около 10 пъти по-малко количество от жените. Той се синтезира от тестисите при мъжа, а при жената – от яйчниците. В минимални количества се синтезира и в надбъбречните жлези и при двата пола.

Тестостеронът е важен във всеки етап от развитието на човек.  По време на бременността, тестостеронът, заедно с ди-хидротестостерон отговарят, до голяма степен, за развитието на мъжките външни полови органи и на простатата.

По време на първите седмици от живота на всяко момче тестостеронът нараства до нива почти, като юношеските, но спада отново на около 4-6 месечна възраст. Ендокринолозите още не са разбрали защо се случва това и каква роля има повишеният тестостерон през тези няколко седмици, но eдна от теориите е, че мозъкът ‘’възмъжава’’.

Преди пубертета нивата на тестостерон започват да се увеличават и при момчетата и при момичетата. Променя се структурата и излъчването, и се оформят вторичните полови белези - окосмяване по тялото, гениталиите, подмишниците, омазняване на косата и кожата. Тогава заздравяват и костите.

По време на пубертета, нивата на тестостерон се повишават значително. Това влияе на емоционалното състояние, тийнейджърите стават по-агресивни и преживяват по-трудно силно емоционални ситуации. Либидото се засилва и взаимоотношенията с другия пол се променят.

При възрастните нивата на тестостерона постепенно се нормализират и се поддържат на оптимални нива. Либидото при двата пола и силата на ерекцията при мъжете се регулират от тестостерона. Загубата на мускулна маса в по-зряла възраст също се контролират от тестостерона.

Референтни стойности на тестостерона:

 • За мъже между 20 – 50-годишна възраст – 2,49 – 8, 36 ng/mL
 • За мъже над 50-годишна възраст – 1,93 – 7,40 ng/mL
 • За жени между 20 – 50-годишна възраст – 0,084 – 0,481 ng/mL
 • За жени над 50-годишна възраст – 0,029 – 0,408 ng/mL

Защо нивата на тестостерон могат да бъдат ниски?

Ниските нива на тестостерон са типичен признак за остаряването на организма и е съвсем в реда на нещата те да бъдат понижени след 50-55 – годишна възраст. За съжаление обаче, все повече млади хора страдат от този проблем.

Може би сте чували, че кортизолът е един от т.нар. „стрес“ хормони. Той ни е помагал да запазим живота си в опасни и екстремни ситуации през цялата ни еволюция.

За съжаление, обаче когато нивото на кортизол е постоянно завишено, както често се случва в днешно време, поради липса на сън, ежедневен стрес и проблеми в личния живот, производството на тестостерон рязко спада.

Кортизолът е катаболен хормон (разрушава тъкан), докато тестостеронът е анаболен(изгражда нова тъкан). Когато се наблюдават постоянно завишени нива на кортизол това води до инсулинова резистентност и натрупване на мазнини. Също така се губи и мускулна маса. Тестостеронът пък е този, който стимулира мускулния растеж и горенето на мазнини.

Кортизолът е един от виновниците за т.нар. метаболитен синдром, докато тестостеронът помага за облекчаването на симптомите му. Ниските серумни нива на тестостерон са свързани с по-ранна смъртност при мъжете.

Тестостеронът е особено важен за формирането на костите и за поддържането на костната плътност, особено при възрастните хора. Този хормон подпомага синтеза на протеин, като помага на аминокиселините да изграждат нови мускулни влакна. 

Както разбрахте тестостеронът е жизнено важен, ако искате да имате хубаво и здраво тяло и да поддържате здравословен и активен полов живот.

Освен заради стрес и недоспиване има и други причини за ниския тестостерон. Физическото претоварване, злоупотребата с алкохол, ниският прием на мазнини и високите нива на глюкоза могат да бъдат виновници за ниския тестостерон.

Симптоми на нисък тестостерон:

 • Ниско либидо;
 • Понижена издръжливост;
 • Липса на енергия и мотивация;
 • Влошено качество на съня;
 • Намален размер на тестисите;
 • Еректилна дисфункция;
 • Сърдечно-съдови пролеми;
 • Нисък хемоглобин;
 • Загуба на мускулна маса;
 • Натрупване на излишни подкожни мазнини;
 • Повишен риск от развитие на болест на Алцхаймер в напреднала възраст.

Ако се усещали някои от по-горе споменатите симптоми, направете си хормонални изследвания и се консултирайте с лекар. Не се лекувайте сами, тъй като тези симптоми може и да са признаци за друго заболяване.

Как се увеличават нивата на тестостеронът?

Мъжете със симптоми на нисък тестостерон могат значително да подобрят качеството си на живот с терапия с тестостерон. Съществуват разбира се и естествени методи, с които може да се повиши тестостеронът.

Има няколко възможности за терапия с тестостерон

Те включват:

 • Интрамускулни инжекции;
 • Тестостеронови пластири;
 • Тестостеронови гелове, които се прилагат по различни части на тялото.

Чрез тестостероновата терапия се спира производството на собствен тестостерон, тъй като на организма се дава сигнал, че в него постъпва достатъчно от този хормон. Това е и най-големият проблем с този вид терапия.

Затова по-горе ви посъветвахме да се консултирате с лекар, който да определи дали реално имате нужда от такова лечение.

Друга подробност относно тази терапия е, че пластирите и геловете, които са доста по-лесен вариант за приложение, се считат за недостатъчно ефективен вариант.

Затова, ако ви си наложи да прибегнете до терапия, имайте предвид, че иглите ще станат част от ежедневието ви, което е съпътствано от някои потенциални усложнения.

Имайте предвид, че в началото на тестостероновата терапия почти всички подложили се на лечението, покачват теглото си. Изграждането на мускулна маса е труден и дълъг процес и положителните ефекти на тестостерона в тази насока могат да се наблюдават, най-често, след първите 3 месеца от терапията.

Странични ефекти от допълнителния прием на тестостерон:

 • Поява на акне по лицето и гърба;
 • Задържане на течности;
 • Често уриниране;
 • Нарастване на гърдите и поява на гинекомастия;
 • Повишена агресивност.

Естествени начини за повишаване на тестостерона:

 • Обърнете внимание на хранителни вещества като цинк, магнезий, витамин D. Те се съдържат в „мазни“ храни, като риба, ядки, авокадо, както и в млечните продукти, яйцата и месото.

Особено важен за тестостероновата продукция е цинкът, който участва в клетъчното делене. Аминокиселини като аргинина, например, пък могат не само да увеличат нивата на тестостерон, но и да облекчат по-горе изброените симптоми.

 • Потърсете качествени препарати на билкова основа. Поговорете със специалист по билките. Най-разпространени са трибулус терестрис, сминдух и мака. Те са доказано ефективни са по отношение на редица аспекти от сексуалното здраве. Според част от проучванията се стига до извода, че тези им ефекти се дължат да оптимизиране на тестостероновите равнища. 
 • Поддържайте здравословно тегло. Споменахме го, но е твърде важно, за да не го повторим. Наддаването на тегло под формата на мазнини е силно свързано с понижаване на тестостерона, особено при мъже на и над средна възраст.

Това е свързано, отново, със здравословното хранене и умерената консумация на алкохол.

 • Наспивайте се. Лишаването от сън може да допринесе за спад в нивата на тестостерон с 10–20%.

Добра идея е да имате добре изградена рутина, чрез която да си осигурявате поне 7 часа сън в денонощието.

 • Тренирайте, но не претренирайте. Физическото претоварване без адекватно хранене и време за почивка може да понижи тестостерона с 20–30%.

Опитайте се и да повишите дневната си физическа активност – ходете пеша или с колело на работа или заложете на повече разходки в свободното време.