При хронични гастрити следва внимателно да се съблюдават всички хранителни препоръки.
Някои видове храни могат да предизвикат обостряне на заболяванията.
1. Хляб
Пресният пшеничен или ръжен хляб, а също и тестени изделия, са най-опасният враг за болните от гастрит.
Често след употребата на пресен хляб хората усещат обостряне на заболяването.
Дори при здравите понякога се появяват киселини.
Разрешен е вчерашният пшеничен хляб или сухари.
2. Супи и бульони
Ако страдате от гастрит, категорично ви се забраняват варените месни, гъбни и мастни бульони.
Съставките на тези бульони влияят неблагоприятно на състоянието на стомашната лигавица, особено когато е възпалена.
Разрешени са леките бульони и супи без зеле.
3. Месни ястия
При гастрит, особено в период на обостряне, е категорично забранено да употребява мазно месо, а именно – свинско, агнешко, гъше, пушено, варени колбаси и консерви.
При здравите хора редовната консумация на такива храни е рисков фактор за развитие на гастрит.
Разрешено е варено постно говеждо, пържоли на пара, телешко на пара, или грил, варено пилешко.
4. Твърдо сварени яйца
При хронични гастрити не се препоръчва да се консумират твърдо сварени яйца.
Това е един профилактика обострянето на заболявания.
Но в менюто на здравия човек варените яйца трябва да присъстват задължително.
Разрешено – яйца на омлет. За младите хора се препоръчват не повече от 2-3 яйца дневно.
За хората в напреднала възраст не е желателно да консумират повече от 2-4 яйца седмично.
5. Мазна риба
При нарушение на киселинността на стомашния сок и предразположеност към гастрити следва да се ограничи консумацията на мазни риби.
Разрешена е немазна варена риба или риба, приготвена на пара.
6. Кисели плодове
При гастрити не се препоръчва употребата на кисели плодове.
Цитрусите са противопоказни, а също и прясноизцедените сокове, които е възможно да предизвикат обостряне на гастрит.
Разрешени са сладки плодове, варени и запечени плодове.
7. Мазни ястия
Свинските и говеждите мазнини, а също и кравето масло е възможно да влошат протичането на гастрита и да предизвикат обостряне.
Също следва да стоим по-далеч от мазното агнешко и от маргарините.
8. Мляко и млечни продукти
В някои случаи при гастрит може да навреди.
Всичко зависи от поносимостта на организма от млякото.
Лекарите не препоръчват да се употребяват кисели и мазни продукти, повече от 40%.
Това се отнася най-вече за мазните сирена.
9. Алкохол и тютюнопушене
Без значение дали сте предразположени към гастрит или не, но прекомерната употреба на алкохол и тютюнопушене спомагат за неговото развитие.
Разрешена е умерената употреба на алкохол –не повече от 1 чаша сухо вино.
10. Кисели зеленчуци
При хроничен гастрит не се препоръчва употребата на бяло зеле, лук, а също и мариновани, солени зеленчуци.
Възможно е да предизвикат обостряне на гастрита.
Разрешени са неутрални зеленчуци – варени или печени, картофи, цвекло, моркови и други.
С цел предотвратяване на гастрит храната не трябва да е прекомерно кисела, пикантна и солена.
Това не означава, че трябва да забравим за подправките, просто трябва да са в разумни количества.
Храната, която консумираме не трябва в никакъв случай да съдържа консерванти и оцветители.
Не се препоръчват и консервираните храни, които се продават по магазините, тъй като не е известно какви консерванти се използват при производството.