Смята се, че вирусът съществуват на планетата от появата на първите живи клетки, вътре в които те започват да се размножават. Тези инфекциозни агенти присъстват във всички екосистеми и са може би най-многобройната биологична форма на Земята.

С някои от тях имунната система се справя прекрасно, а други, например, вирусът на имунния дефицит, се изплъзва от имунния отговор, като предизвиква хронични заболявания. Кои от тях са най-опасни за децата?

Параретровируси и флавивируси – вируси на хепатит В и С

Според статистиката от 3 до 6% от хората на планетата са заразени с вируса на хепатит В. Не всички от тях обаче страдат от чернодробно заболяване.

Но абсолютно всички могат да заразят други хора по полов или битов път и да станат причина за поява на характерни симптоми.

Сред които са неразположение, намаляване на работоспособността, пожълтяване на кожата, макар и не във всички случаи.

Що се отнася до хепатит С, то вирусът-възбудител често по нищо не може да издава своето присъствие в организма. При заразен човек кожата не пожълтява, няма други характерни признаци на болест и дори невинаги се развива чернодробна недостатъчност.

Но след известно време се проявява с всички произтичащи от това последствия. В 80% от случаите инфекцията придобива хронична форма, води до цироза на черния дроб и до рак – в 25% от случаите от 100. Не подозиращ за своето заболяване човек представлява сериозна опасност за другите хора.

Ретровируси и предизвикващ болестта на 21-век вирус на имунния дефицит

Попадналият в организма вирус на имунния дефицит предизвиква прогресиране на бавно развиваща се ХИВ-инфекция, протичаща на 3 етапа. В своя последен, терминален стадий синдром на придобития имунен дефицит – СПИН предизвиква смърт на болния от вторични заболявания.

Този вирус се смята за един от най-опасните, тъй като ваксини против него до сега не са разработени, както и няма специфично лечение, което може да унищожи възбудителя на инфекцията.

Средната продължителност на живота е 9-11 години след заразяване, но със съвременната антиретровирусна терапия може да се доживее до дълбока старост.

Вирусът лесно прониква в организма чрез лигавицата или през увредената кожа, като засяга защитната система и организмът става безсилен срещу други вируси, бактерии, гъбички.

С тях лесно се справя имунитетът на здрав човек. Възбудителят на инфекцията съществено повишава риска от развитие на гъбични заболявания на устната кухина, енцефалит, сарком на Капоши.

Симптоми на грип, предизвиквани от вируси от семейството Ortomyxoviridae

За тази болест си мислят, че знаят всички, тъй като в аптечката си имат арсенал от всички лекарствени средства.

Но всеки сезон продължава да отнема живота на стотици хиляди по цял свят, разпространява се във вид на епидемии и пандемии.

Грипните вируси се отнасят към многобройно семейство, състоящо се от различни родове.

Необичайното за тези възбудители свойство се заключава в постоянното изменение на характеристиките на повърхностните белтъци, което може да доведе до формиране на такава вирусна форма, която може да предизвика пандемия.

През последните години все по-големи опасения започва да предизвиква птичият грип, успял да вдигне доста шум по медиите.

За първи път епидемия от това заболяване е регистрирана преди повече от 20 години в Хонконг и от тогава заболяването се проявява ту в Япония, ту в Русия или в Канада.