Смятате, че знаете всичко за правилното хранене? Ние сме готови да поспорим.
1. Навсякъде похапвате ядки и сушени плодове
Днес всеки, който е загрижен за своето здраве или иска да отслабне, държи под ръка пакет ядки и сушени плодове.
Сами по себе си сушените плодове са достатъчно полезни и са включени в световните диетични препоръки.
Те са богати на магнезий и калий, които са необходими за мускулите и за сърдечния ритъм.
Ядките обикновено са източник на здравословни растителни мазнини и протеини.
Грешката е в елементарното преяждане.
Визуално пакетчетата ядки изглеждат малки, но са доста калорични, което обезсмисля опитите за отслабване.
След сушенето в кайсии, сливи, джинджифил и други плодове се повишава концентрацията на захар.
В съчетание с мазните ядки това не съвсем не е лека следобедна закуска.
Най-добре изобщо да не се комбинират.
Много добре засища комбинацията пресни плодове и ядки.
Сушените плодове трябва да са в строго определени пропорции като заместители на сладкото и на захар в кашите или в изварата, но само при липса на пресни плодове.
2. Пиете сокове
„Вкусни и полезни”, изцедени от зрели плодове – ябълков, портокалов, вишнев.
Реално соковете не са толкова полезни, колкото се твърди в рекламите.
При изцеждане се губи важна част от плодовете – растителните влакна.
Когато ядете, например, сладки банани, фибрите изпълняват ролята на полицай на пътя, забавят освобождаването на бързите въглехидрати.
Благодарение на това нивата на кръвната захар не се повишават толкова бързо.
Това е механизъм, предвиден от природата, благодарение на него плодовете не стават вредни, макар и да съдържат бързи въглехидрати.
Когато пием сокове, великият план не сработва, тъй като в тях остават само вода и захар, която се абсорбира в кръвта момента.
А така рязко нараства гликемичното натоварване на организма.
В дългосрочна перспектива това може да доведе до напълняване и развитие на диабет.
3. Добавяте в храната цели ленени семена
Родната суперхрана, която не отстъпва на екзотичните годжи бери и семената чиа, четем ние в онлайн пространството.
Блоговете и инстаграм профилите са отрупани от рецепти – добавят ги в кисело мляко, салати, използват се при печене на хляб.
Лененото семе е наистина полезно, в тях се съдържат много фибри, това е един от основните източници на незаменими мастни киселини омега-3, съдържат антиоксиданти лигнани.
Изследванията показват, че добавянето на ленено семе спомага за подобряване на липидния профил.
Това означава, че нормализира съотношението между „добър” и „лош” холестерол и понижава риска от рак на млечната жлеза.
Но много използват неправилно лененото масло и не отчитат противопоказанията.
На снимките в Инстаграм лененото семе най-често може да се види цяло, но всъщност е правилно да се употребява смляно, например, при добавяне в каши.
Растителните влакна, от които се състои са толкова груби, че просто не се разграждат в червата.
А това означава, че рискувате да не получите ценното, което се съдържа в него.
Освен това лененото семе е противопоказно за хора с дивертикули.
При гастрит се препоръчва настой или отвара от ленено семе.
В техния състав има слуз, която образува защитен слой по стените на стомаха и така намаляват раздразнението.
4. Вярвате в ползата от разделното хранене
Много хора поставят знак за равенство между разделното и здравословното хранене.
Всъщност това е антинаучна теория, която напълно игнорира принципите на функциониране на храносмилателната система.