Хората по различни се отказват от месото и другите храни от животински произход.
Някои правят това в името за защита на животните, а други се опитват да подобрят здравето си.
Каквато и да е причината, трябва добре да помислим и да претеглим всички за и против.
И то преди да вземем окончателно решение, за да не се получи обратния ефект, вместо оздравяване, разболяване.
Какви заболявания най-често се срещат у вегетарианците?
1. Анемии
Не е тайна, че най-богат на желязо хранителен източник е месото.
Ако спрем да го ядем, рискуваме да си докараме желязодефицитна анемия.
Неговите симптоми, свързани с кислородния глад на тъканите, е познат на мнозина.
Такива са пребледняване на кожата, слабост, главоболие, задух, ускорено сърцебиене и др.
И макар вегетарианците да вземат мерки за профилактика на развитие на анемия, като започват да ядат повече растителна храна, богата на желязо, това не е достатъчно.
В12 и фолиеводефицитна анемия – това е още последствие от подобни изменения в храненето.
Вследствие недостатъчния прием на витамин В12 и фолиева киселина от храната е възможно развитие на неврологични разстройства, проявяващи се с изтръпване.
2. Жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болест
Вегетарианците и веганите са с повишен риск от такива заболявания, и затова способстват няколко фактора.
Първият е свързан с негативни изменения в отичането на жлъчката.
На ден човек образува около литър жлъчка.
Понижаване количествата на отделяния секрет може да доведе до нарушения в органите на храносмилателната система.
Прекратяване консумацията на храни от животински произход също може да доведе до нарушение на отока на образуваната от хепатоцитите течност и да доведе до образуване на пясък и камъни.
Когато промени хранителния режим човек, без да го знае, повишава риска от образуване на камъни в бъбреците.
Проблемът е, че някои растителни храни – спанак, ревен, лапад създават условия за натрупване на соли на оксаловата киселина в урината, тоест оксалати, от които се образуват камъни.
И още една причина за образуване на камъни в бъбреците и жлъчния мехур – дефицит на витамин Д в организма.
А ако отчетем, че основни негови източници са мазната риба, маслото, млякото и яйцата, в това няма нищо изненадващо.
Но организмът има нужда именно от слънчевия витамин, за да усвоява калций.
3. Хормонални нарушения
Не само анемията е опасно последствие на вегетарианството.
В рамките на изследванията, проведени от американски учени, показват, че липсата на животинска храна в хранителния режим нарушава баланса на хормоните на щитовидната жлеза.
Освен това сред доброволките вегетарианки се наблюдавало нарушение на функциите на яйчниците.
А именно понижаване на нивата на хормоните естрадиол и прогестерон, чието последствие са болезнени и нередовно менструации.
4. Проблеми със зъбите
Повишаване количеството консумирани пресни плодове и зеленчуци, особено богати на киселини, пагубно влияе на здравето на зъбите.
Те разрушават зъбния емайл, като повишават неговата чувствителност и възприемчивост към присъстващите в устната кухина бактерии и микроорганизми.
Всички тези фактори увеличават риска от кариеси и други заболявания на устната кухина.
Същото се отнася и прясноизцедените сокове и сладко.
Последните са основни врагове на зъбите, тъй като създават много подходяща среда за размножаване на бактерии.
5. Дефицитни състояния
Недостатъкът на определени микроелементи в менюто може да доведе не само до развитие на бъбречнокаменна болест, но и до заболявания на мозъка.
Недостигът на витамин В6, В12 и фолиева киселина са сред факторите за развитие на Алцхаймер и Паркинсон.