Смятани за чистата истина в продължение на десетилетия.
Съвременната диетология ги признава за заблуди.
1. Калориите от всички храни са еднакви
Колко често обръщате внимание на калоричността на продуктите?
Според международните препоръки, жените се нуждаят от 1600 до 2400 калории, а мъжете – от 2000 до 3000 калории дневно.
В края на 20-ти век всички калории са се смятали за еднакви.
Смятало се е, че няма никаква разлика дали сте изяли 300 калории от ябълки или от хамбургер, тъй като дават едно и също количество енергия.
Най-важното било да се сложат в рамки.
По-късно се установило, че не трябва да се уповаваме на калоричността сляпо.
На качването и свалянето на килограми огромно влияние оказва съдържанието на растителни влакна, витамини и минерални вещества в храните.
А също и гликемичният индекс, открит едва през 80-те години, тип мастни киселини и други показатели.
2. Трябва да пием по 2 литра вода дневно
Суха кожа, безжизнена коса, наднормени килограми – навярно сте чували, че всички проблеми могат да се предотвратят, ако се пият по 2 литра вода дневно.
Националната академия на науките на САЩ почти 15 години препоръчва дори повече – 2.7 литра за жени и 3.7 за мъже.
В голям научен обзор от 2010 г. изследователите намират убедителни доказателства, че обилният прием на течности намалява риска от поява на камъни в пикочните пътища.
Но изследователите не установяват никакви други ползи.
Водата не намалява риска от сърдечна недостатъчност и не предпазва от различни видове рак.
Не издържа проверката на времето и аксиомата, че 2 литра вода дневно правят кожата по-влажна и я предпазват от бръчки.
Някои експерти смятат, че тази погрешна препоръка е свързана с норми от 1945 г.
3. Захарните изделия с фруктоза не представляват опасност
Фруктозата е най-сладкият от монозахаридите – така наричат простите въглехидрати, които се състоят от една или 2 молекули захар, именно тя се съдържа в плодовете и зеленуците.
Както е известно, тези храни са полезни, затова до края на 90-те се смятаха, за безопасен подсладител.
Но това се оказва неправилно.
Фруктозата, която се набавяме, когато изяждаме круша, се допълва от вода и фибри, това автоматично понижава гликемичното натоварване върху организма.
А фруктозата, която постъпва от бонбони, торти, сосове и други преработени храни, това е чиста захар.
Попадайки в организма, бързо се разпада до глюкоза и нивата на кръвната захар се повишават.
4. Единствената опасност от захарта е повишеният риск от кариес
Злоупотребата със захар повишава риска от развитие на диабет, деменция и сърдечно-съдови заболявания.
Връзката между тяхното развитие и наднормената употреба на захар и мазнини харвардските учени още през 50-те години.
Но тогава представителите на захарния бизнес подкупили някои от тях, за да запишат в своите заключение, че мазнините са най-голямото зло. Но този заговор бил разкрит едва преди няколко години.
5. Здравословното хранене е сигурна защита от наднормени килограми
Увеличаването на индекса на телесната маса е много сложен механизъм, и храненето е само един от многобройните фактори.
Това учените установяват дълго преди появата на социалните мрежи – през 1994 г., когато откриват хормона лептин.
Този хормон потиска центъра на глада в хипоталамуса и ни кара да усещаме ситост, благодарение на което спираме да ядем.
При някои хора, в чийто геном има грешка, отделянето на лептин се блокира и на тях постоянно им се яде.