Зеленчуците съставляват основата на нашето меню, като са отлична гарнитура за месо и риба, и са неизменен елемент на всевъзможни салати, рагу и пр.

Много са убедени, че за получаване на максимално количество витамини, минерали, растителни влакна и ценни нутриенти, е необходимо зеленчуците да се ядат само сурови.

Но някои зеленчуци сурови вредят на организма, за да получим максимална полза от тях следва да си сварим, задушим или запечем.

1. Цвеклото – зеленчук, който е най-полезен след варене

Цвеклото се използва като храна вече хиляди години.

Суровото цвекло е полезно за тези, които се опитват да отслабнат, но трябва да се има предвид, че е доста агресивно за стомаха.

Тези, които страдат от гастрит и язва на стомаха е възможно да имат проблеми след употребата на цвекло.

Не се препоръчва болните от захарен диабет да ядат цвекло, както и тези с бъбречнокаменна болест, остеопороза.

По същата причина не трябва да се пие пресен сок от сурово цвекло, а трябва да се остави да престои.

2. Аспержи – как е най-добре да ги ядем?

Изборът на аристократи и кулинари, истински деликатес – нежен и сочен, аспержите са се използвали в гастрономията и медицината още преди нашата ера.

От съществуващите 200 вида аспержи най-разпространени са зелената, бялата и виолетовата.

Първата се смята за по-полезна от втората.

За запазване на уникалния вкус и всички присъстващи в този продукт нутриенти, не се препоръчва да се подлага на продължителна топлинна обработка.

Достатъчно е да подържим стъблата във вряла вода за 5 минути, след това да ги залеем със студена вода и вече за готови за ядене.

3. Картофи - как да съхраним максимум витамини?

Картофите са основа на традиционната българска кухня и влизат в състава на най-различни ястия.

На никой не му идва наум да яде сурови картофи, макар и пресният сок от картофи широко да се използва в народната медицина за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Но се прилага със задължително спазване на дозата, а за ядене картофите се варят.

Съдържащите се в тях витамини попадат във водата при варене, затова следва това да става в минимално количество вода.

Най-полезни са запечените картофи, докато пържените са дори вредни за здравето.

4. Брюкселско зеле – може ли да се яде сурово?

Нищо страшно да се случи, ако си похапнем сурово брюкселско зеле.

Но няма да получим особено удоволствие от това, тъй като няма изразен вкус.

Обикновено бяло зеле сурово може да предизвика подуване на корема, болки, спазми и други неприятни странични ефекти.

Но ако ги подържим 10 минути на пара, не само зелето става по-полезно, но и по-поносимо за стомаха, особено при някакви заболявания на органите на храносмилането.

5. Моркови – защо е за предпочитане да се ядат варени?

Според последните изследвания, съдържашият в морковите бета-каротин по-добре се усвоява от варения зеленчук, отколкото от суровия.

И други антиоксиданти в термично обработения морков са повече.

Но не само заради това се препоръчва морковът да се вари преди хранене.

Суровите моркови повишават натоварването върху органите на храносмилането, а варените се смилат по-лесно и по-бързо.

Именно варени моркови педиатрите препоръчват да се дават на малки деца, а също и на тези, които имат проблеми със стомаха и с черния дроб.