Ягодите са любим летен плод за много хора.
Но за някои алергията към този плод може да създаде потенциална опасност за живота.
Алергична реакция от всякакъв тип може да предизвика анафилактичен шок.
Състояние, при което дихателните пътища се свиват, а кръвното налягане рязко се понижава.
Накратко казано, човешкото тяло страда от тежък недостиг на кислород.
Само за 5 минути в човешкия мозък е възможно да възникнат сериозни нарушения, които да са несъвместими с живота.
Характерни признаци на тежка алергия към ягоди:
• Дихателни затруднения;
• Оток на лицето, ръцете и другите части на тялото;
• Кожата се зачервява или се покрива с обрив;
Тези 3 симптома са най-разпространени.
Но алергията може да се прояви по друг начин или да се развива безсимптомно.
Във всеки случай, дори и да не наблюдавате нищо подобно, но смятате, че може да се е случила алергична реакция, спешно потърсете медицинска помощ.
Световната статистика показва, че 1-4% от възрастните и 6-8% от децата имат хранителна алергия към определени храни.
Но по-малко от 1/10 от тези случаи се свързват с ягодите.
Алергията към този плод най-често се среща в детска възраст, тъй като през този период имунната система в детска възраст се намира в стадий на активно развитие.
Ако вие сте един от тези „щастливци“, които страдат от алергии към ягоди, ще ви се наложи напълно да изключите този плод от менюто.
Не спасяват ситуацията, дори и различните методи за приготвяне.
Да, някои храни губят алергенните си свойства в процеса на приготвяне, но за ягодите това не се отнася.
Ситуацията за хората, които страдат от алергии към ягоди, съвсем не е утешителна, но има надежда за в бъдеще.
Шведски учени установиха в потвърждение на думите на фермерите, които отглеждат ягоди, че белите незрели ягоди не предизвикват алергични реакции.
Съществува сорт ягоди с название „Sofar“.
Ягодите от този сорт никога не стават червени.
Установено е, че този сорт почти няма алергени, провокиращи ягодовата алергия.
Много хора смятат, че белите ягоди не са толкова вкусни колкото червените.
Но има надежда, че с времето ще се появи бял сорт ягоди без алергени с вкус на един от червените сортове, към които така сме свикнали.
Алергията към ягодите не е единственото, за която трябва да се притесняваме.
Освен алергени, ягодите съдържат и химикали – оксалати, салицилати.
Всеки, който е имал проблеми с бъбреците, особено камъни, трябва да внимава с ягодите или изобщо да ги избягва, защото именно те предизвиква камъни в бъбреците.
Консултирайте се с лекар за възможните рискове.
Салицилатите са химически сходни с аспирина.
Макар и количеството да им е ниско, в някои случаи тяхната употреба трябва да се намали или напълно да се прекрати.
Например, ако приемате препарати за разреждане на кръвта, страдате от хемофилия.
В такъв случай яденето на ягоди може да влоши състоянието ви
Синдром на Рей е още един възможен проблем, при който салицилатите в ягодите могат да навредят.
Следва да се отбележи, че не само ягодите, но и много други плодове и зеленчуци имат известно количество салицилати.
Така че имате някакви съмнения по този повод обърнете се към лекар специалист по диетология.
Ягодите могат да предизвикат проблеми при хора с хемахроматоза, състояние при което в човешкия организъм се задържа твърде много желязо.