Антибиотиците, които обикновено се предписват при инфекции на синусите не са по-ефективни за облекчаване на симптомите на синузит от плацебото, това сочи ново американско проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация /JAMA/.

В него са включени 166 хора на зряла възраст, чиито симптоми отговарят на критериите за остра инфекция на синусите, които са определени от експерти на центровете за контрол и превенцията на заболяванията на САЩ.

За да участват, симптомите на пациентите е трябвало да бъдат определени като умерени, тежки или много тежки.

По-конкретно те е трябвало да съобщят за болка или чувствителност в лицето и синусите и носен секрет с продължителност между 7 и 28 дни.

Пациентите с хронични инфекции на синусите или на дихателните пътища или със сериозни усложнения от това състояние, не са включени в изследването.

Участниците в проучването били подложени на 10-дневен курс на амоксициклин или на терапия с плацебо. На всички пациенти се осигуряват лекарства за облекчаване на болката, треската, запушения нос и кашлицата.

Учените извършват оценка на състоянието на участниците 3, 7, 10 и 28 дни след започването на лечението, като правят проучвания относно евентуални рецидиви и повторна поява на симптоми и пропуснати дни от работа.

На третия ден, изследователите не откриват разлика в състоянието между групата, лекувана с антибиотици и тази, спрямо която се прилага плацебо.

На седмия ден, слабо, но статистически незначително подобрение се наблюдава при антибиотичната група. До десетия ден, когато около 80% и в двете групи пациентите съобщават за почти напълно отшумяване на симптомите и излекуване.

Учените не откриват разлика в състоянието на участниците в групите лекувани с антибиотици и тези, спрямо които се прилага плацебо и съответно използват единствено лекарства за облекчаване на болката, за понижаване на телесната температура и за отпушване на носа.

За България не са налични подобни данни, но във Великобритания на 90% от хората със синузит се предписват антибиотици.

А в САЩ в 20% от случаите, когато се назначава антибиотична терапия, то тя е за инфекция на синусите.

Като се има предвид появата на бактерии, резистентни към тези лекарства, авторите на изследването посочват, че е важно да се установи дали те изобщо способстват за излекуването на пациентите.

Видно от проведеното проучване, е напълно излишно предписването на антибиотици и дори вредно за здравето.

Природни начини за лечение на синузит

Парни инхалации

Един от най-добрите начини за облекчаване на болките, предизвикани от синузит, са редовните парни инхалации, като тяхната ефективност се увеличава, ако се използват етерични масла.

За тази цел сипете малко леко охладена преварена вода в голяма купа и покрийте главата си с кърпа, докато вдишвате отделяната пара за около 10-15 минути.

Процедурата трябва да се извършва поне 2 пъти дневно.

Етеричните масла, които могат да бъдат добавени към водата са от евкалипт, чаено дърво, лавандула, мащерка, равенсара и тамян. Нужно е да се добавя общо по 4 капки етерично масло във всяка купа вода.

Билки

Чесън, хидрастис, очанка, черен бъз и бял равнец са доказано ефективни при синузит и могат да се приемат под формата на инфузии или като тинктури.

Излишната слуз в тялото може да регулира чрез прием на билки с диуретично действие като коприва, глухарче и червена детелина.