Въглехидратите се асоциират с наднормено тегло и диабет. Всъщност те са добри.

Здравословното хранене се базира на въглехидрати

Международните препоръки по хранене показват, че правилното хранене предполага 45-65% въглехидрати от изяденото за денонощие – това е много. Потребността от мазнини и белтъчини е много по-малка.

Всички въглехидрати, освен млечните, са от растителен произход – формират се в листата и плодовете по време на фотосинтеза. Прости и сложни въглехидрати се съдържат в зеленчуците, плодовете, бобовите, ядките.

Въглехидратната храна е богата на витамини и минерални вещества, организмът се нуждае от тях като въздух.

Еритроцитите са червени кръвни клетки, които разпространяват кислород по вътрешните органи, работят на глюкоза, с това гориво захранват мозъка и мускулите.

В състава на ДНК – въглехидратът дезоксирибоза. Полезните фибри – също са въглехидрати, които стимулират червата, помагат за отслабване, понижават „лошия холестерол”.

Заложено ни е от бебешка възраст

Първите въглехидрати се съдържат в майчиното мляко – енергия е необходима за растеж и развитие. В майчината кърма има много лактоза – млечна захар.

В зряла възраст искаме сладко при стрес – въглехидратите помагат за успокоение, за отпускане, даряват усещане за радост.

От тях не се пълнее

Наднормените килограми и диабет се появяват не по вина на тези нутриенти, а защото човечеството злоупотребява.

Храната с рафинирани въглехидрати – добавена захар, бял хляб, бял ориз – не е необходимо да злоупотребява: не повече от 10%. Голяма част трябва да са сложни въглехидрати от натурални продукти.

Плодовете са също източници на захар, но в тях има фибри, които забавят усвояването. В сладкарските изделия, сладките бисквити влакна няма, те карат панкреаса да функционира по-интензивно.

Излишъкът от глюкоза се съхранява в мастни депа и се натрупват в кръвта, увеличават се килограмите и се развива диабет тип 2.

Сложни въглехидрати – гаранция за отслабване

От простите те се отличават по това, че се състоят от хиляди молекули захар. Организмът губи 3-5 часа, за да разгради.

Затова след груба овесена каша или гъста ароматна яхния от фасул не желаем да ядем, в резултат няма да преяждаме.

Докато бавните въглехидрати се смелят нивата на глюкоза няма да скочат, а ще се задържат стабилни, това понижава риска от диабет.

Пълнозърнестите, обвивката на ориза, ябълковата кора – това са груби растителни влакна. Тези продукти са полезни за микрофлората и чревната перисталтика, а това е необходимо за нормална функция.

Хрупкащата бисквита от пълнозърнесто брашно, граховата крем супа със стръкче магданоз – това са добри варианти за отслабване.

Простите въглехидрати помагат да не се преяжда

Ако сте здрави менюто ще бъде балансирано, и вие се движите много, малко количество рафинирани няма да навреди. Хората, които прекаляват с ограниченията, най-често се провалят, в сравнение с тези, които употребяват умерено.

Най-важното е да се помни, че сладкото е лакомство, а не основно ястие. Консултацията със специалист е необходима при диабет и чернодробни заболявания в този случай е необходимо специално хранене.

Въглехидратите не влияят на състоянието на кожата

Хранителните навици и стрес са фактори, които се предполага влияят на развитието на акне – болест, която е свързана с възпаление на мастните жлези и космените фоликули.

Но убедителни доказателства, че конкретната група храни предизвиква кожни проблеми няма. Основната причина е нарушения в синтеза на хормони и неправилно използване на козметика.