Съзряването е естествен стадий от развитието на децата. Рано или късно настъпва момент, когато детето започва да учи в университет, премества се в друг град или в държава.

Но така се случва невинаги, защото някои пораснали деца си остават в родителското семейство.

Сериозните причини за това са много – липса на средства за наем или покупка на собствен дом, твърде силна емоционална привързаност към родителите или помощ на младото семейство в грижите за детето.

За някои млади хора 20-40 години животът в родителското семейство е просто удобен.

Проблем във взаимоотношенията родители и пораснали деца

Комфортът и удобството от съвместното съжителство на хората зависи от качеството на връзката между тях. Някои млади хора не се отделят от родителското семейство не физически, а умствено.

При съвместно съжителство те запазват определена независимост и имат принос в съвместните покупки – ремонт или неотложни разходи.

Друга категория млади хора, напротив, смятат, че колкото по-далеч са, толкова по-здрава е връзката.

Напълно вероятно е в детството или в тийнейджърска възраст да са били притискани от родителите си по повод избор на професия, приятели или партньори, и изчакват подходящ момент, за да се махнат.

Децата могат да имат интереси или житейски убеждения, които се отличават от родителските, и това може да стане причина за конфликти.

Още една категория пораснали деца – тези, които биха напуснали родителския дом, но нямат физическа и психологическа възможност.

Отношенията със семейството могат да бъдат твърде конфликтни и изпълнени с взаимни противоречия и претенции.

Много от тези млади хора са възпрепятствани да напуснат, поради чувство за вина и дълг пред бащата или майката.

Ако в рамките на тези отношения децата създадат собствени семейства, те обикновено се разпадат.

Някои млади хора се връщат в родителското семейство след развод. За тази категория пораснали деца съществува понятието „бумеранг”.

Това явление е характерно не само за България, но също и за някои западноевропейски страни и за САЩ.

До голяма степен това се обяснява с високите цени на наемите на жилища.

Как ще живеят младите хора и техните родители – до голяма степен зависи от способността на всяка от страните за договаряне и разбирателство.

Защо порасналите деца живеят с родителите?

Сред основните причини за съжителство в родителското семейство или за връщането в него са:

  • Раздяла със съпруг или с партньор;
  • Невъзможност за наемане на жилище;
  • Усещане, че родителите остаряват и се нуждаят от внимание;

Някои млади хора се чувстват по-комфортно физически или психологически в родния си дом.

Съвместното съжителство с родителското семейство невинаги означава, че порасналото дете виси на шията на родителите си.

То също ходи на работа, плаща сметки, купува хранителни продукти, върши домакинска работа. Разбира се, има и достатъчно инфантилни млади хора, които предпочитат нищо да не правят у дома.

Ако младите хора се връщат у дома с децата, то майката или бащата могат да окажат помощ във възпитанието на внука. Така се запазва връзката между поколенията – младото се запознава с опита по-старото.

Баба и дядо водят внучето на градина или на училище, помагат с домашните. Дори и по-старото поколение да работи, всички членове на голямото семейство успешно контактуват един с друг.

Младите хора искат да се по-близо до родителското семейство при едно условие – взаимно уважение и доверие един към друг.