Билиарен панкреатит – това е доста често срещано патологично състояние, в основата на развитието на което стои възпалителна реакция, развиваща се в панкреаса и свързана с първично увреждане на чернодробните структури и жлъчните протоци.

Това заболяване е винаги с вторична природа. То се съпровожда с хронично протичане и ярко изразена клинична картина, на първо място е болковият синдром.

Като цяло, това заболяване при правилно подбрано лечение е с благоприятна прогноза. Но понякога може да стане причина за чернодробна енцефалопатия, панкранеонекроза, остра чернодробна недостатъчност.

И за последните няколко години заболеваемостта сред населението нарасна значително. При възрастните хроничното възпаление на панкреаса започна да се открива на практика 3 пъти по-често.

Освен това, с тази патология се сблъскват все повече млади хора. Ако в миналото пикът на заболеваемост се е падал след 50-годишна възраст, то сега този показател се понижава до 39 години.

Ако разглеждаме конкретно билиарната форма на този патологичен процес, то може да се каже, че на него се падат от 35 до 39 процента от случаите.

И водещ рисков фактор е жлъчнокаменната болест

Открива се при повече от 30% от хората, обърнали се по повод хроничният възпалителен процес в панкреаса.

Механизмът на развитие в този случай е представен със запушване на жлъчния проток с конкременти и повишаване на кръвното впоследствие в протоците на панкреаса. Всичко това води до нарастващи възпалителни изменения.

Още една причина за възникване на билиарен панкреатит е представена с разпространение на инфекциозна флора от първично сформираното възпалително огнище в черния дроб или в жлъчните пътища.

Понякога водещ рисков фактор е вродено или придобито нарушение на функционалната активност на голямата дуоденална  папила.

Това води до връщане на жлъчка в протоците на панкреаса и тяхното увреждане.

В редица случаи формирането на това заболяване е обусловено от изменения на физико-химичните свойства на жлъчката, което води до отлагане на някои компоненти.

В резултат на това се образува малки камъчета, травмиращи стените на жлъчните протоци. Така се нарушава дейността на голямата дуоденална папила.

Жлъчката започва да се връща в протоците на панкреаса и предизвиква развитие на възпаление. Паралелно се установява застой на жлъчка в същите тези протоци.

Симптоми, характерни за билиарен панкреатит

Обикновено няма някакви специфични клинични проявления. По своето протичане може да напомня много други заболявания, например, язва на дванадесетопръстника или холецистит без камъни.

В преобладаващия брой случаи първичен симптом при този патологичен процес е болката. Болков синдром се локализира в епигаструма, дясното или лявото подребрие и често ирадира в областта на гърба.

Най-често болката се появява няколко часа след хранене или през нощта. Обикновено обострянето на болковия синдром се дължи на пикантни и мазни ястия, а също и на алкохол.

В период на обостряне възникват симптоми като умерено повишение на телесната температура, пристъпи на гадене и повръщане, а също и горчив вкус в устата. Понякога клиничната картина може да се съпровожда и с жълтеница.

Диагностика и лечение на билиарен панкреатит

Диагностиката започва с биохимично изследване на кръвта. Така се откриват характерните за възпалителния процес в панкреаса маркери. Допълнително се провеждат изследвания на кръв и урина.

Принципите на лечение се състоят от терапия на основното заболяване, което е довело до нарушение на функцията на панкреаса. При обостряне са показни обезболяващи, насочени към париране на болковия синдром.