Желанието за калорична храна, сексуална наслада, тренировки и много други приятни неща може да се обясни от културна, историческа или психологическа гледна точка.

Но професорът по неврология Дейвид Линден в своята книга „Мозъкът и удоволствията“ се уповава на биологичния подход.

Човек е способен да се наслаждава.

Пазаруване, медитация, учене, алкохол, танци до сутринта, молитва, сърфиране в Интернет и т.н.

И механизмът на възникване на удоволствие във всички случаи е еднакъв.

Чувството за удоволствие е свързано с активация на малка група взаимосвързани участъка в мозъка със сложно название.

Но резултатът винаги е един.

Удоволствието е нещо прекрасно, но и има тъмна страна – зависимост.

Тя е свързана с дълготрайни изменения в електрическите, морфологични и биохимични функции на невроните.

Тези изменения се превръщат в ужасяващи проявления на зависимост, включващи привикване, потребност от нарастващи дози удоволствие, непреодолимо желание, абстинентен синдром, рецидиви.

Единственият начин за побеждаване на зависимостта, е да се пребориш с природата.

Мазно, сладко и солено

Нашият апетит от гледна точка на невронауката е резултат от сложно и многопланово взаимодействие на хормони и неврохормони.

Желанието да изядеш нещо се заражда не в стомаха или в червата, а в хипоталамуса.

Именно този участък на мозъка подава сигнал за необходимост на човек да се подкрепи.

Определя нашето емоционално и физическо състояние, времето от денонощието, а също и количеството белтъци, мазнини и въглехидрати, които вече са постъпили в организма.

Защо толкова много ни харесва сладкото, соленото, мазното – храната, която се смята за вредна за здравето? Салатата също ще ни помогне да утолим глада, но повечето хора предпочитат пица.

И защо ни е толкова трудно да се спрем на първия сладкиш?

Процесът на поглъщане на храната предизвиква освобождаване на допамин, което субективно се изживява от нас като чувство за удоволствие.

Допаминът е хормонът на удоволствието.

Особеностите на диетата на нашите далечни предци генетично са ни програмирали да харесваме повече определени вкусове и аромати, особено сладка, мазна и солена храна.

При хората и мишките се освобождава голямо количество допамин в процеса на поглъщане на мазни и сладки храни.

Ефектът на тези групи храни е най-бърз – нивото на глюкозата се повишава, и за известно време се чувстваме бодри и енергични.

Силните и бързо възникващите сигнали за удоволствие предизвикват най-голямо привикване.

Комбинацията от сладка и мазна храна предизвиква свръхзависимост, като активира много силно центровете на удоволствията.

Секс

Изследвания показват, че по време на оргазъм също се освобождава допамин.

Но удоволствието от оргазъма е по-силно, отколкото от десерта.

Каква е причината?

Оргазмът е многостранно преживяване с различни сензорни, емоционални и други подкрепящи елементи.

Това е уникален трансцедентален опит. При оргазъм възприемаме всички негови аспекти заедно.

Освен интензивното, но краткотрайно удоволствие, има и посторгазмена наслада.

Това състояние е много важен елемент в укрепването на отношенията в двойката.

Отчасти се обяснява с освобождаване на хормона окситоцин от хипофизата, който се намира под контрола на хипоталамуса.

Тренировки

С храната и секса всичко е ясно.

Но как редовните тренировки могат да донесат удоволствие, при положение че са свързани с неприятни усещания, дори и с болка?

Но навярно знаете, че след по-продължително бягане човек се чувства по-бодър и по-добре.

Тайната е , че редовните занимания със спорт провокират множество изменения в мозъка.

Например, активират растежа и развитието на малки кръвоносни съдове, а също и на нервни клетки.