В съвременното ни общество отрицателната информация и лошото настроение преобладават.

До известна степен за това допринасят и средствата масова информация, които с оглед привличане на повече обществено внимание съсредоточават вниманието върху отрицателния елемент при отразяването на всяка една информация. Абсолютно безспорен факт е, че лошото впечатлява хората.

Естествено е, че ежедневно се случват смущаващи събития, както на територията на Република България, така и в останалите държави по света.

Освен това на всеки на всеки от нас може да се случи някое нещастие в личен план, към което няма как да останем равнодушни, а още по-малко да реагираме позитивни.

В такива ситуации временният негативизъм и лошо настроение са абсолютно оправдани и напълно разбираеми.

Въпреки това, има моменти, когато в обществото е налице тенденция да се търси информация, свързана с негативни факти и обстоятелства.

Тази обществена потребност представлява един вид прикрито удоволствие от неуспеха на другите.

То се изразява в постоянно и то настойчиво очакване да се развие драматична история, както на работното място, така и в развлекателната индустрия.

Именно затова статиите и репортажите за драматични и скандални факти и обстоятелства около живота на богатите и известните винаги са се радвали на най-голяма популярност.

За да се уверите в това е достатъчно да погледнете кои са най-четените публикации в най-големите български електронни медии.

Сарказмът, грубостите, клюките, сплетните и постоянните оплаквания са се превърнали в ежедневие за много хора. Но нека не забравяме, че всеки сам избира как и в каква среда да живее и да се развива.

Макар че повечето хора често се надсмиват над негативизмът и отрицателната нагласа, на моменти му се обръща прекалено внимание, дори се достига до превъзнасянето му или пък се стига до другата му противоположност отрицанието, а това може да има пагубно въздействие върху здравето.

Постоянно лошото настроение и съзнателният избор на човек да остане в такава обстановка може да стане причина за развитие на възпалителни процеси, покачване на нивата на кръвната захар и нарушения на сърдечната функция.

Най-често се наблюдават аритмии, които при поставяне на диагноза се задълбочават, тъй като се превръщат в източник на постоянна тревожност.

Учени от Тексаския университет отбелязват, че излагането на постоянен стрес може да предизвика хронични възпаления и повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Лошото настроение срещу доброто

Учените посочват, че има хора, които са постоянно в лошо настроение и това е тяхната естествена нагласа. За тях винаги чашата е винаги наполовина празна.

Но подобен негативизъм е причина за забавяне на мозъчната функция и предизвиква депресия. При постоянно негативни хора се наблюдават аномалии в зоните на мозъка, отговорни за регулиране на стреса и за усещането за благосъстояние на тялото.

От друга страна, когато човек е весел, организмът му се преобразява. При положителното мислене се подобрява здравословното състояние на мозъка като не само се образуват нови синапси в префронталния кортекс, но и се улеснява и творческото решаване на всякакъв вид проблеми.

Всъщност научните изследвания показват, че по-позитивните хора живеят по-дълго от тези, които гледат по негативно на житейските си перспективи. По-продължителният живот на позитивните хора се дължи главно на по-силната имунна система и отличните взаимоотношения с околните.