Техният живот е не само по-продължителен, но го прекарват и в по-добро здраве.

Мъжете живеят по-малко от жените – вероятни причини

Статистиката не лъже: във всички страни, във всички общности, без значение расова, етническа и културна принадлежност, жените живеят средно повече от мъжете.

У нас разликата в средната продължителност на живота между мъже и жени варира в различните области, но е около 7 години в полза на нежния пол.

По данни на НСИ за 2017 година мъжете у нас живеят средно около 71 години, а жените около 78, като има разлики по области.

Така например, шампиони по продължителност на настоящия живот са дамите от Благоевградска област, където съвсем за малко не достигат до прага от 80 години.

НСИ изчислява средна продължителност на настоящия живот за нежния пол в Благоевградско от 79 години 6 месеца и няколко дни. В нито една област на страната не се достига прага от 80 години, дори и от дамите, но в Благоевградско са най-близо.

Къде живеят най-дълго мъжете у нас

Най-дълго живеят мъжете в област Кърджали – в долината на Арда и в Източните Родопи, изглежда са най-добрите условия, силният пол да може да стигне до 73 години и 6 месеца без няколко дни. Жените в Кърджалийско живеят средно само няколко дни по-малко, отколкото в Благоевградско.

Най-неблагоприятни условия за дълголетие на силния пол има в област Монтана, долината на Огоста, Западна Стара планина и голяма част от Западната Дунавска равнина.

Средно мъжете в Монтанско не успяват да докарат до 70 години, средната продължителност на живота за тях е 69 години, 2 месеца и 8 дни.

Докато жените в същата област надживяват мъжете с повече от 7 години, като средно нежният пол изкарва в долината на Огоста малко под 77 години.

По-интересен е фактът, че жените прекарват повече години в сравнително добро здраве, не страдат от тежки болести. Съгласно разработеният индекс от СЗО, показващ очакваната продължителност на живота в добро здраве HALE.

За българските мъже този показател е около 62 години, а за жените е около 69 години. В САЩ силният пол следва да очаква около 67 години в добро здраве, а нежният около 70 години.

В страната на неограничените възможности съответно ножицата между мъже и жени що се отнася до запазване на здравето е много по-малка едва около 3 години, докато у нас е около 7.

На какво се основава този феномен

Според професор от Университета на Нов Южен Уелс и специалист по дълголетие има няколко популярни теории, които обясняват различията.

Част от причините са свързани с биологичните характеристики, а друга – с особеностите на поведението.

Сред мъжете има повече злоупотребяващи с алкохол, по-често страдат от наднормено тегло. Освен това силният пол не обръща внимание на своето здраве, твърде късно се търси медицинска помощ, в повечето случаи от срам и страх, не се спазват лекарските предписания.

Основното е, че мъжете са склонни към рисковано поведение и много по-често от жени загиват при катастрофи, побои и престрелки.

За това е виновна мъжката биология – високите нива на тестостерон карат мъжа да рискува, да попада в опасни ситуации и така намалява своята продължителност на живот.

Връзката между тестостерона и рискованото поведение е потвърдена от резултатите от научни изследвания на специалисти от Университета Дюк.

Мъжкият полов хормон съкращава живота на мъжете и по друг начин. Мъжките полови хормони потискат активността на имунната система и повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Връзката между високите нива на тестостерон и нарушената имунна функция не са напълно ясни, но се предполага, че този хормон блокира синтеза на някои имунни клетки, предназначени за борба с болестите.

Доста изследвания обаче и показват, че ниският тестостерон също може да доведе до сърдечни заболявания и изобщо до влошено здравословно състояние на мъжа.

Взаимоотношенията между основния мъжки полов хормон и здравето са по-скоро комплексни.

По-скоро разликата в продължителността на живота се дължи не на мъжките, а на женските полови хормони. Естрогенът притежава защитна функция, действа като антиоксидант и не допуска свободните молекули да увреждат клетъчната ДНК, което води до болести.