Дилатационна кардиомиопатия – ролята на коронарните артерии

Мария
Написана от Мария декември 1, 2018 19:18

Дилатационна кардиомиопатия – ролята на коронарните артерии

Акценти:

  • Коронарни артерии - обективни причини
  • Кръвно - повишаване
  • Течности - задържане

Свързани:

Дилатационна кардиомиопатия включва увреждане на сърцето, характеризира се с общо прекомерно разтежение на сърдечния мускул, което се съпровожда с намаляване на неговата способност да се съкращава и да изпомпва кръв по кръвоносните съдове.

Тази форма на кардиомиопатия обикновено започва с разтежение на лявата камера. В някои случаи дясната също може да бъде засегната.

Причина за подобни изменения може да стане хроничен алкохолизъм, различни заболявания, включително и такива, които засягат коронарните артерии, а също патологии, при които страда нивото на артериалното налягане.

Дилатационна кардиомиопатия – какво се случва със сърцето?

Дилатационна кардиомиопатия, при която съществено страдат тъканите на сърцето може да доведе до сърдечна недостатъчност, намаляване на способността на миокарда да се съкращава и да изпомпва кръв в артериите на тялото.

Другите усложнения са нарушения в електрическата система на сърцето, известни като аритмии, а също и тромбози и внезапна смърт. Подобни усложнения могат да възникнат във всеки стадий на заболяването.

Макар да е възможна както при бебета, така и при възрастни хора най-често дилатационната кардиомиопатия се среща на възраст от 20 до 60 години.

Най-често се регистрира при мъже и при жени. Прогресирането на кардиомиопатията може да бъде бързо; в изследванията е било установено, че 50% от смъртните случаи вследствие на дилатационна кардиомиопатия са 2 години след поставянето на диагнозата.

Средно рискът от смърт в рамките на година за всички със симптоми на сърдечна недостатъчност при тази форма на увреждане на сърцето е 12%. Колкото по-изразени симптомите, толкова по-лоша е перспективата.

Ролята на патологиите на коронарните артерии

Кардиомиопатия може да бъде предизвикана от увреждания на коронарните артерии, което води до развитие на исхемична болест на сърцето.

Тази форма на патология е с отделно название – исхемична кардиомиопатия, най-разпространеният тип кардиомиопатия.

Хората с исхемична кардиомиопатия често имат симптоми и оплаквания, каквито и другите форми на това заболяване.

Но симптомите предизвикват свиване и блокиране на коронарните артерии, което ограничава притокът на кръв и постъпването на кислород към миокарда, и това увреждан сърдечния мускул.

Въпреки че признаците и симптомите са еднакви, исхемичната кардиомиопатия традиционно се смята за отделна форма, тъй като увреждането на коронарните артерии обикновено предизвиква локализирано увреждане на сърцето.

А не се стига до тотално въвличане на всички клетки на миокарда както се случва при останалите варианти на дилатационна кардиомипопатия.

Важно е, че увреждането на сърдечния мускул, свързано с проблеми на коронарните артерии, може да бъде отстранено при някои пациенти, поради определени интервенции.

По тази причина почти всички с диагноза „кардиомиопатия” минават прегледи и изследвания, за да се установи колко добре функционират коронарните артерии.

Какви заболявания влияят на развитието на патологиите?

Подобни кардиомиопатии могат да бъдат предизвикани от много заболявания или състояния, понякога причината остава неизвестна.

Най-разпространените типове дилатационна кардиомиопатия са:

  • Възпалително увреждане може да се развие в резултат на вирусна бактериална и гъбична инфекция, а също и от автоимунно възпаление на миокарда. Примери са лимфоцитен гигантоклетъчен миокардит, Лаймска болест, ХИВ, епидемичен паротит;
  • Семейна /генетична/ кардиомиопатия е приблизително 20% от всички случаи – при тази патология никакви обективни причини и заболявания не се установяват;

Повишаване на налягането, поради задържане на течности

Бъбреците могат да се опитат да компенсират намалената циркулация, като увеличат обема на кръвта и течността в системата на кръвообращението, повишавайки налягането.

Дилатационна кардиомиопатия – ролята на коронарните артерии
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария декември 1, 2018 19:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи