Дилатационна кардиомиопатия включва увреждане на сърцето, характеризира се с общо прекомерно разтежение на сърдечния мускул, което се съпровожда с намаляване на неговата способност да се съкращава и да изпомпва кръв по кръвоносните съдове.

Тази форма на кардиомиопатия обикновено започва с разтежение на лявата камера. В някои случаи дясната също може да бъде засегната.

Причина за подобни изменения може да стане хроничен алкохолизъм, различни заболявания, включително и такива, които засягат коронарните артерии, а също патологии, при които страда нивото на артериалното налягане.

Дилатационна кардиомиопатия – какво се случва със сърцето?

Дилатационна кардиомиопатия, при която съществено страдат тъканите на сърцето може да доведе до сърдечна недостатъчност, намаляване на способността на миокарда да се съкращава и да изпомпва кръв в артериите на тялото.

Другите усложнения са нарушения в електрическата система на сърцето, известни като аритмии, а също и тромбози и внезапна смърт. Подобни усложнения могат да възникнат във всеки стадий на заболяването.

Макар да е възможна както при бебета, така и при възрастни хора най-често дилатационната кардиомиопатия се среща на възраст от 20 до 60 години.

Най-често се регистрира при мъже и при жени. Прогресирането на кардиомиопатията може да бъде бързо; в изследванията е било установено, че 50% от смъртните случаи вследствие на дилатационна кардиомиопатия са 2 години след поставянето на диагнозата.

Средно рискът от смърт в рамките на година за всички със симптоми на сърдечна недостатъчност при тази форма на увреждане на сърцето е 12%. Колкото по-изразени симптомите, толкова по-лоша е перспективата.

Ролята на патологиите на коронарните артерии

Кардиомиопатия може да бъде предизвикана от увреждания на коронарните артерии, което води до развитие на исхемична болест на сърцето.

Тази форма на патология е с отделно название – исхемична кардиомиопатия, най-разпространеният тип кардиомиопатия.

Хората с исхемична кардиомиопатия често имат симптоми и оплаквания, каквито и другите форми на това заболяване.

Но симптомите предизвикват свиване и блокиране на коронарните артерии, което ограничава притокът на кръв и постъпването на кислород към миокарда, и това увреждан сърдечния мускул.

Въпреки че признаците и симптомите са еднакви, исхемичната кардиомиопатия традиционно се смята за отделна форма, тъй като увреждането на коронарните артерии обикновено предизвиква локализирано увреждане на сърцето.

А не се стига до тотално въвличане на всички клетки на миокарда както се случва при останалите варианти на дилатационна кардиомипопатия.

Важно е, че увреждането на сърдечния мускул, свързано с проблеми на коронарните артерии, може да бъде отстранено при някои пациенти, поради определени интервенции.

По тази причина почти всички с диагноза „кардиомиопатия” минават прегледи и изследвания, за да се установи колко добре функционират коронарните артерии.

Какви заболявания влияят на развитието на патологиите?

Подобни кардиомиопатии могат да бъдат предизвикани от много заболявания или състояния, понякога причината остава неизвестна.

Най-разпространените типове дилатационна кардиомиопатия са:

  • Възпалително увреждане може да се развие в резултат на вирусна бактериална и гъбична инфекция, а също и от автоимунно възпаление на миокарда. Примери са лимфоцитен гигантоклетъчен миокардит, Лаймска болест, ХИВ, епидемичен паротит;
  • Семейна /генетична/ кардиомиопатия е приблизително 20% от всички случаи – при тази патология никакви обективни причини и заболявания не се установяват;

Повишаване на налягането, поради задържане на течности

Бъбреците могат да се опитат да компенсират намалената циркулация, като увеличат обема на кръвта и течността в системата на кръвообращението, повишавайки налягането.