Много хора практикуват някаква форма на вегетарианство, но в повечето случаи става въпрос просто за ограничаване консумацията на определени продукти.

Повечето мераклии да се впуснат във вегетарианството спират консумацията на червено месо и пилешко, но продължават да се хранят с яйца, млечни продукти и риба.

През ума им може да мине идеята да се отдадат на пълно вегетарианство, но нещо сякаш ги спъва или ги плаши от мисълта да живееш живот напълно лишен от животински продукти.

Някои ентусиасти действително сбъдват напълно своята вегетарианска мечта, но много от тях остават за постоянно в капана на рибата, яйцата и млечните продукти и не могат да се откажат напълно от тях.

Когато стане въпрос за пълното вегетарианство мнозина казват “не си струва”, “много е трудно” и “това е лудост”.

Но е факт, че хората, които се отказват от животинските продукти, имат редица ползи. По-доброто здравословно състояние и по-голямата продължителност на живота са някои от тях.

Редица учени дори твърдят, че пълното вегетарианство може да намали болките при някои заболявания, като например невропатичната болка при диабетиците.

Ето 5 неща, които е възможно да ви възпират, по вашия път към пълното вегетарианство.

1. Сирене и кашкавал

Това е най-големият “препъни камък” по пътя към пълното вегетарианство. Причината е много проста - сиренето и кашкавалът имат страхотен вкус и са неотменима част от приготвянето на някои от най-вкусните пици и сандвичи.

Всичко обаче е въпрос на тренировка. Много често мазните и богати на захар храни са предпочитани от мозъка. Най-вероятно сте си казвали “ей, как ми се хапва една сочна пица с много кашкавал”, но със сигурност малцина от вас са си помисляли “днес не ми излиза от главата мисълта да се нахраня обилно с брюкселско зеле и броколи”.

Така че преди да направите първите категорични стъпки във веганството трябва да сте готови да не отстъпвате на тези пориви.

Ако в продължение на няколко седмици се въздържате от сирене и кашкавал, то вие ще се научите как да избягвате тези храни не само у дома, но и когато сте на вън.

Просто трябва да промените навиците си. Така например, всеки път когато ви се прииска да ядете сирене и кашкавал може да изяждате една голяма супена лъжица с бадемово масло.

Всеки ден ще ви става все по-лесно, докато един ден просто няма да имате повече нужда от сирене и кашкавал. И не забравяйте, че не сте сами - милиони хора по света са избрали този начин на хранене и са се отказали от поне едно нещо, което много са обичали.

2. Обществото

Няма защо да се залъгваме - ресторантите, които предлагат месо, превъзхождат като брой неимоверно от онези, които предлагат вегетарианска кухня.

Някои ресторанти се опитват да бъдат модерни и да предлагат всичко, но в края на краищата ви предлагат просто едно плато със зеленчуци и считат, че това е напълно достатъчно.

За да ви помогнем с този проблем ще ви подскажем малко - какво ще кажете да опитате с индийски ресторант? А с тайландски, китайски и японски?

За да си набавите необходимите белтъчини на организма белтъчини поради отказът от консумация на месо, ще трябва да наблегнете на други неща - поръчвайте повече бобени специалитети, тофу, както и храни, които съдържат цели семена.

Когато отивате на гости бихте могли просто да приготвите някое бобено ястие или нещо друго и да го занесете там съвсем непринудено. Домакините ще го поставят на масата и всички ще се насладят на това , което сте подготвили.

3. Семейството и приятелите

Едно от нещата, които отказват много хора да поемат по този път е реакцията, която биха направили техните близки и приятели.

Например майка, която постоянно ви припомня, че животните са тук за да ни служат за храна или приятели, които ви казват, че ще се лишите от важни хранителни вещества. Не им се сърдете - те правят това от внимание към вас.

Но от друга страна просто не им обръщайте внимание, защото те най-вероятно изобщо не са информирани за състава на различните храни, а вие като един истински веган, знаете от коя храна какви ползи ще извлечете.

Някои хора стават вегетарианци, защото искат да направят нещо добро за здравето си, но има и много такива, които искат да станат вегетарианци просто защото обичат животни.

Открийте вашата гледна точка и я споделете с близките си. Не забравяйте, че какво ядете е ваш избор и не дължите никому обяснения.

4. Сладкишите

Сладоледи, бисквити, шоколади - всички те са толкова изкушаващи. Но все пак, вегетарианец или не, вие трябва да ги избягвате, защото съдържат големи количества захар, масло и мляко.

Напоследък се появяват все повече шоколади и сладоледи със заместители на млякото. Например за много продукти се използва кокосово мляко, бадемово масло и други подобни.

Все пак внимавайте какви са заместителите - избирайте здравословни и хранителни алтернативи. Избирайте шоколад без мляко и с високо съдържание на какао.

Най-добрите десерти обаче са тези, които природата ни дава - плодовете. Те са навсякъде, разнообразни са, имат невероятен вкус и са пълни с хранителни вещества.

5. Страхът от соята

Нека да започнем с това, че считате соята за вредна. Тя всъщност не е вредна - напротив, много е полезна. Тя съдържа много хранителни вещества и дали ще бъде вредна или полезна зависи по-скоро от начина на приготвяне.

Например много рецепти от японската кухня съдържат соя и са изключително здравословни в същото време. Приготвена по подходящ начин, соята е доста полезна при хранителен режим, който цели да намали риска от сърдечно съдови заболявания.

Също така, за соята се казва, че има свойството да действа профилактично против някои видове ракови заболявания. От друга страна, ако не обичате соя, никой не ви кара да я ядете на сила.

Но наскоро беше установено, че консумацията на соеви продукти не е препоръчителна за мъже, тъй като стимулира активността на ензима ароматаза, който превръща тестостерона в женския полов хормон естроген в мъжкото тяло.

Има достатъчно алтернативи като пълнозърнести храни, боб, леща и тофу, които да ви набавят необходимите протеини.