В историята на диетологията неведнъж са се появявали хора, които са твърдели, че са изобретили потресаваща, чудодейна и много ефективна диета.

Впрочем, всички са най-ефективни, на пръв поглед, диети са се оказали твърде екстремни за човека, или опасни по друга причина, тъй като заедно с килограмите отслабващите обикновено погубвали здравето си.

Един от тези хранителни режими е ЧХГ-диета на доктор Албер Симеонс. Що за режим на хранене е това и какво може да се очаква от него?

Хорионен гонадотропин – хормон на бременността

6-8 седмици след оплождане на яйцеклетката и ембрионът се е внедрил в лигавицата на матката.

Неговата външна зародишна обвивка – хорион, започва да образува човешки хорион гонадотропин /ЧХГ/ - хормонът, по който лекарите определят бременност и проследяват нейното развитие.

Към 7-11 седмица неговата концентрация в женския организъм нараства с няколко хиляди пъти, след което започва да се понижава. От 25-155 мЕд/мл в 1-2 седмица до 290000 мЕд/мл и обратно до 2700 мЕд/л в 39 седмица.

ЧХГ отговаря за това, че жълтото тяло да не се разпадне, а да синтезира хормоните прогестерон и естроген, докато не се формира плацента и поеме тази функция. ЧХГ многократно стимулира синтеза от жълтото тяло на прогестерон.

Самият хормон се състои от 2 субединици, единият от които е същият както и при 3 други хормона – фоликулостимулиращ, лутеинизиращ и тиреотропен. ЧХГ се отличава от тях единствено по втората субединица. Това сходство води до това, че притежава част от свойствата на ЧХГ и ЛХ.

ЧХГ влияе на синтеза на кортикостероидни хормони на кората на надбъбречните жлези. Те помагат за справяне с този силен стрес за организма като бременност, а също потискат имунната система, като не позволява отхвърляне на плода като чужд организъм.

При здрави, но небременни хора ЧХГ в кръвта се открива само при наличие на злокачествен тумор, който синтезира този хормон. Тоест при норма не трябва да го има.Но ЧХГ-диетата предполага инжектиране.

Алберт Симеонс и жените на Индия

Англичанинът Алберт Симеонс е ендокринолог, който прекарва много години в Индия, където самоотвержено се бори с масовите епидемии на различни заболявания - холера, проказа, бубонна чума до разнообразни заболявания.

Неговите основни пациенти били хора от нисшите слоеве на обществото, от лагери за имигранти, бедни селяни и др.

Симеонс забелязва, че хроничните недохранващи жени не успяват да родят здрави деца.

Интересувайки се от този факт, стига до извода, че причината е в ЧХГ. Именно този хормон кара организма да разходва внимателно пазените запаси от мазнини на фона на недохранване.

По-късно тази идея заляга и в основата на диетата ЧХГ. През 1954 г. Симеонс публикува трудът на живота си.

В него излага принципите на новия метод на отслабване, съчетаващ ограничаването на калориите и инжекции с хормона.

Споровете за тази диета се водят и до днес. Първо, все още не може да се обясни как хормонът на бременността осигурява свалянето на килограми. Второ, в самата диета има много опасни елементи, на които следва да се обърне внимание.

Принципи на ЧХГ-диета

Известно е, че средностатистическият човек трябва да приема по 2000 килокалории, за сравнение – на концлагеристите в Освиенцим се полагат по 1300-1700 килокалории дневно. Според принципите на диетата на Симеонс, отслабващият трябва да приема по 500 калории 26 дни и да си бие хормон на бременността, за да не губи мускулна маса, а само мазнини.