Язва на стомаха е увреждане на лигавицата с образуване на локални дефекти и трофични нарушения.

В развитието на заболяването играе храненето, начинът на живот, вредните навици и въздействието на стреса.

Каквато и да е определящата причина, на изменение подлежат всички тези елементи, тъй като борбата с това заболяване трябва да е комплексна. Но фитотерапия може да ускори и подобри този процес.

Ленено семе в лечението на язва на стомаха

Ленът е култивиран преди няколко хиляди години. В Средновековна България от него са плели влакна и са получавали масла, и днес продължава да се отглежда със същата цел.

Но вече се използва и като храна, комплексна терапия при различни заболявания.

Хипократ е един от първите препоръчал употребата на семена при възпаление на лигавиците.

В реакцията с вода те отделят гъста слуз, която при попадане в стомаха го обвива, като оказва противовъзпалително, обезболяващо и омекотяващо действие.

Лененият крем е спешна помощ при язва на стомаха и възпаление на хранопровода. Семената могат да се ядат и да се добавят в коктейли и напитки, плодови салати.

Често се ядат за отслабване и за справяне със запека. За приготвяне на целебният крем трябва да се залеят 50 грама семена 600 мл обикновена чиста вода, която трябва да се вари в продължение на 20 минути.

Полученият обем стига за 3 порции, които следва да се приемат известно време преди хранене.

Особености на фитотерапията при инфекция, предизвикана от Хелибактер пилори

Основна роля в развитието на заболяването играе попадналата вътре в стомаха инфекция, предизвикана от бактерия Хеликобактер пилори.

Тази спираловидна ацидофилна бактерия се заселва в киселото съдържимо на стомаха и разрушава неговата лигавица с поява на ерозии и язви.

В 38% от случаите бактерията се открива в организма на пациента, дошъл на преглед с оплакване за болка в областта на епигаструма, чувство за парене, препълване, гадене след хранене.

Основа на терапията в този случай е антибактериалното лечение на инфекцията, а може да се допълни с прием на отвари и настои невен.

Днес се отглежда в промишлени мащаби и се използва за заздравяване на рани, като бактерицидно и противовъзпалително средство при заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, изгаряния и др.

За получаване на лечебна отвара се заливат 20 грама невен с 240 мл обикновена чиста вода и съдът се поставя на водна баня.

След ¼ часа се изстудява, прекарва се през филтър и се приемат 25-30 мл преди хранене 3 пъти дневно.

Бял смил при заболявания на стомашно-чревния тракт

Билката бял смил се използва като лекарство както в традиционната, така и в народната медицина.

Богата на флавоноиди, дъбилни вещества, каротиноиди, етерни екстракти ускорява заздравяването на раните, порязванията и другите увреждания на кожата. Това е причината за широкото ѝ приложение за язва на стомаха и при гастрит.

Освен способност да ускорява и усилва регенерацията, белият смил подобрява процесът на храносмилане, усилва чревната перисталтика.

При пристъпи на киселини, болки в стомаха е полезно да се пие отвара, приготвена от 15 грама бял смил и чаша вряла вода.

Времето, през което трябва да се остави да престои е 3 часа, а след това разтворът трябва да се филтрира и да се приемат по 1 супена лъжица 3 пъти дневно 40 минути преди хранене.