При наличие на безплодие или оплаквания за сериозни разстройства на менструалния цикъл е възможно да се заподозре яйчникова недостатъчност.

Тази патология може да е с вроден или придобит характер, в процеса се въвличат не само яйчниците, но и матката, което води до намаляване на нейните размери.

Основата на патологията е дефицит на полови хормони, които контролират растежа на ендометриума и редовността на менструалните течения. Освен това половите хормони поддържат и женското здраве.

При наличие на симптоми на хипофункция на яйчниците често се назначават лекарства, които съдържат аналози на женски хормони и нормализират състоянието.

Първична недостатъчност – растеж на матката и на гениталиите

До голяма степен проявленията на яйчниковата недостатъчност зависят от сроковете на възникване – с началото на половото съзряване или след това – вече в полова зрялост.

Ако това е вродена аномалия или рано възниквал проблем, то се характеризира със задържане на формиране на женски тип фигура и на полови признаци при тийнейджърите.

При тях матката е недоразвита, слабо изразено е нарастването на млечните жлези, първите изменения възникват на възраст 15-16 години.

Заради хипоплазия на матката ендометриумът нараства слабо, менструалният цикъл няма цикличност, типични са олигоменорея или аменорея.

В зависимост от нивото на дефицит на полови хормони степента на тежест може да бъде от лека до умерена.

Ако дефицитът на хормони е слабо изразен, е характерно незначително недоразвитие на половите признаци със слаб растеж на окосмяването, малки по размер гърди и инфантилност на матката.

Самият ендометриум е напълно сформиран, но неговата дебелина не е достатъчна. Менструалният цикъл се появява, но може да бъде нередовен, съпровожда се с болезненост и течения между менструациите.

Тежки проявления – липса на менструален цикъл, външни симптоми

Ако хипофункция на яйчниците е среднотежка или изразена, то нарушенията на развитието и функционирането на женския организъм са по-явни.

Визуално недоразвити гениталии, матката и влагалището са много малки, почти няма окосмяване от женски тип, а гърдите на практика не нарастват.

Менструален цикъл не се формира, характерните течения отсъстват, външните гениталии са от детски тип. Подобни състояния трябва да се откриват в детска възраст, без адекватна корекция те водят до инфалтилност и безплодие.

Изменения от вторичен характер – течения, здравословни проблеми

При нарушения на хормоналния баланс от вторичен произход дефицитът на естрогени възниква като резултат от различни патологии след като женският организъм напълно се е формирал.

В леките случаи матката е с нормални размери, дебелината на ендометриума е достатъчна, но менструалните течения са слаби и болезнени.

Характерни са периоди на аменорея. При прогресиращи изменения възникват процеси, типични за климактериума.

Менструалните течения стават нередовни и изчезват съвсем, формират се топли вълни и колебания в кръвно, матката намалява размерите си. Прогресират атрофични процеси на лигавицата на влагалището наред с изменения на ендометриума.

Лечение – какви лекарства могат да помогнат?

Подобни патологии се лекуват от гинеколог-ендокринолог, и методът на лечение се подбира като се изхожда от варианта на хипофункция и времето, когато е възникнала.

Освен това е важна и степента на тежест на измененията. При първична недостатъчност се започва с нормализация на дневния режим и промени в храненето, лекуват се всички съпътстващи заболявания.

Също е показна терапия с лекарства, съдържащи естрогени, за да се формират половите органи и да се активизира тяхната функционална активност. Предписват се за няколко цикъла подред с цел активизиране на собствените ресурси на тялото.