На 15 декември 1860 г. е роден датският физиотерапевт Нилс Рюберг Финзен. През 1903 г. бил удостоен с Нобелова премия за разработка на апарат за фототерапия за лечение на туберкулоза на кожата.

Благотворното въздействие на светлина от различен спектър се е използвало още в зората на медицината, но разработките на Финзен дават тласък, който води до съществен напредък в тази област на физиотерапията.

Днес различните апарати-излъчватели се използват в клиниките за лечение на деца и възрастни.

Ефективността на тази терапия е доказана при най-различни заболявания, от кожни проблеми до депресии. Но до колко ефективно е лечението у дома?

Видове излъчване и неговото приложение

При светолечение /фототерапия/ се използва инфрачервено, ултравиолетово, видимо (цветно) излъчване. От 80-те години на 20-ти век също се използва квантова /лазерна/ терапия.

Инфрачервените лъчи са способни да проникват в кожата по-дълбоко – на 3-4 см, достигайки дори вътрешните органи.

Подобно облъчване оказва противовъзпалителен и съдоразширяващ ефект, затова често се използват за ускоряване на заздравяване, за намаляване на болки в опорно-двигателен апарат и за удължаване на ремисия на хронични заболявания.

Лъчите оказват благотворно въздействие на централната нервна система и периферната съдове, особено при невропатии при диабетици.

Ултравиолетовите лъчи съществено се отличават от инфрачервените. Въпреки много малката дълбочина на проникване само от 1 мм, оказват достатъчно интензивно въздействие.

Лъчите усилват кръвообращението, ускоряват регенерацията на тъканите и могат да повлияят на метаболитните процеси.

Освен това, УВ-терапията се препоръчва при жълтеница, рахит, патологии на ставите и на костите, заболявания на дихателните органи.

При правилно използване ултравиолетовите лъчи могат да обеззаразяват кожата и лигавиците, а също и да усилват имунитета.

Видимата светлина, червена, синя, оранжева и други цветове, оказват различно влияние на нервната система.

Например, бялата светлина се използва в официалната медицина за лечение на депресивни състояния – преди всичко на сезонни обостряния и сънни нарушения.

Доказано е, че тази терапия може с 5 пъти да повиши съдържанието на мелатонин, да възстанови съотношението на хормоните серотонин и адреналин и адреналин.

Това помага за успокояване на нервната система и за привеждане в норма на редуването на фази сън и бодърстване.

Особености на лъчите и безопасност на приложение

Приложението на прибори за светолечение в домашни условия трябва да бъде безопасно. И най-малко травматични са лъчите от инфрачервения спектър.

С това е свързан и големият избор на портативни апарати именно с такова действие.

Дори такава фототерапия може да навреди. При неправилно продължително използване върху кожата могат да се появят термични изгаряния.

Всяко облъчване е противопоказно за тези, които използват местни лекарства, които усилват чувствителността на кожата при облъчване.

Неправилното използване на лъчи от инфрачервения спектър може да предизвика нарушение на кръвообращението и претоварване на сърдечно-съдовата система.

А това е изключително опасно за хора с кардиологични проблеми.

Ултравиолетовите лъчи предизвикват увреждане на кожата.

Резултат от неправилното приложение на апарати може да е не само деструкция на колагена, която води до развитие на туморни процеси.

УФ-лъчите са с къси вълни и могат да разрушат клетките, като първо се прекратява деленето, а след това се стига до загиване.

Лечение на акне и други кожни заболявания у дома

За благотворния ефект на слънчевата светлина при акне лекарите знаят отдавна. Затова с развитието на светолечение за отстраняване на обриви е започнало използването на ултравиолетовите лампи.