Повечето хора при сърдечна недостатъчност приемат само едно от няколко лекарства.

Възможно е да имат различни странични ефекти, сред които усилване на съкратителната способност на сърцето, разширяване на кръвоносните съдове, намаляване натоварването на органа.

Допълнителни таблетки могат да се използват за лечение на аномален сърдечен ритъм, високо кръвно и съпътстващи заболявания.

Всички препарати трябва да се назначат от лекар, който наблюдава пациента и могат да се отчетат всички странични ефекти и противопоказания.

Какви лекарства се изписват?

Приемът на лекарства срещу сърдечна недостатъчност, които индивидуално се подбират от лекар, са един от най-важните аспекти в борбата с патологията.

Важно е да се познават названията на всички таблетки, как действат, в каква доза и при какви ситуации е необходимо да се приемат.

Повечето лекарства трябва да се приемат ежедневно, без прекъсване. За някои препарати лекарят може да определи различен режим на прием.

Не трябва да се отказва прием на предписани препарати или да се започват някакви допълнителни таблетки, хранителни добавки или билки без предварителна консултация.

При сърдечна недостатъчност се назначават различни групи лекарства:

 • Инхибитори на ангиотензин-превръщащ ензим;
 • Блокери на рецепторите на ангиотензин 2;
 • Бета-блокери;
 • Антагонисти на алдостерон;
 • Диуретици;
 • Вазодилататори, нитрати;
 • Калиеви добавки или магнезий;
 • Блокери на калциевите канали – за сърдечна недостатъчност със съхранена фракция;
 • Йонотропна терапия – венозно лечение само за тежки форми на сърдечна недостатъчност;

Инхибитори на АПЕ – защо са необходими тези таблетки?

Препаратите разширяват кръвоносните съдове и стимулират кръвообращението, като позволяват на кръвта да тече по-леко и ефективно.

Инхибиторите на АПЕ наред с бета-блокери са първи линии на защита при систолична сърдечна недостатъчност. Също могат да се назначат за лечение на сърдечна недостатъчност.

Таблетките се назначават от лекар, като се оценяват тяхното състояние и подбиране на дозата. Важно е да се спазват особеностите на приложение на тази група препарати. Не трябва да се пият при бременност или при наличие на някои от следните медицински състояния:

 • Високи нива на калий;
 • Тежки проблеми с бъбреците;
 • Тежко двустранно свиване /стеноза/ на бъбречните артерии;
 • Ниско кръвно налягане;

Строго по лекарско предписание

При всяко лекарство от тази група има предимства и недостатъци, за които знае лекарят, който подбира лечението.

Един от редките странични ефекти, изискващи незабавна медицинска помощ, е оток на езика, устните и гърлото или затруднения при дишане.

Други по-разпространени странични ефекти са кашлица, световъртеж или солен метален вкус в устата.

Тези странични ефекти е възможно да изискват промяна на схемите на лечение и дозите, по-чести посещения на лекарския кабинет.

Не трябва да се изписват никакви лекарства, като не се обсъждат с лекар. Следва да се избягват антациди, които ограничават абсорбцията на инхибитори на АПЕ, особено на каптоприл.

Възрастните хора, които лекуват едновременно няколко патологии, трябва да са наясно за потенциалните взаимодействия на лекарствените средства, които могат да увеличат тежестта на страничните ефекти.

Същевременно намалява ефективността на лекарството.

Блокери на рецептори на ангиотензин – корекция на кръвното

Блокерите на рецепторите на ангиотензин могат да се използват като заместители на инхибитори на АПЕ при развитие на кашлица или непоносимост към предходната група.

По-рядко се предписват като допълнение към инхибаторите на АПЕ. Те влияят на кръвното налягане, понижават нивата на хормоните, като предизвикват задържане на соли и течности.