Много патологии при децата влияят на кожата, някои от тях предизвикват местен обрив, а други на практика засягат цялото тяло.

Родителите винаги опитват да определят дали обривът при детето е признак на заразна болест, алергия или неинфекциозно възпаление и раздразнение.

Кожният обрив има различни причини – това са вируси, гъбички, бактерии или някои видове паразити. Терапията при различни видове обриви също се отличава, затова е важно да се потърси лекарска помощ, затова е важно да се обърнем към лекар и да се лекуваме под негово ръководство.

Вируси като причина за кожни обриви

Вирусите са толкова многобройни, че ако всички известни на земята видове бъдат подредени в една линия, то нейната дължина ще достигне 200 светлинни години.

Ежедневно деца и възрастни влизат в контакт с милиони вируси, но не всички те са опасни, и още повече предизвикват кожни увреждания.

Но когато вирусът предизвиква инфекция, то управлява клетките, които заразява, и ги принуждава да правят копия на вирусните частици. Един вирус със заразяване на една клетка може да я принуди да образува около 1000 негови копия. В някои случаи симптомите на вирусната инфекция включват обриви.

Кожни инфекции, предизвиквани от бактерии

Когато учените правят оценка на количеството бактерии, които съществуват на Земята към даден момент във времето, резултатът превишава броя на звездите във Вселената със 100 милиона пъти.

Планетата ни изобилства от микроби, но както и вирусите, не всички бактерии предизвикват заболяване при децата.

Има група полезни бактерии, които помагат за поддържане на добро здраве, условно-патогенни възбудители, опасни само при неблагоприятно стечение на обстоятелствата и редица откровено вредни.

Патогенните бактерии предизвикват заболявания, и в някои от тези случаи обривът е един от симптомите на бактериална инфекция.

Паразити и кожни патологии

Паразитът е организъм, който живее за сметка хранителните вещества на гостоприемника, използва и негови тъкани за храна, следователно и за оцеляване.

Паразити могат да засегнат червата, вътрешните органи, някои от тях обитават и кожата. Най-известният паразит, който може да предизвика кожен обрив – това е възбудителят на краста. Не по-малко известни кожни паразити са и въшки, които предизвикват педикулоза.

Гъбични и алергични увреждания на кожата

Около 1.5 милиона гъбички съществуват на земята заедно с хората. Известни са около 300 вида, които предизвикват разнообразни заболявания по човека.

Доколкото гъбичките предпочитат топла влажна среда, а някои се хранят с частици епидермис – кожни инфекции, предизвикани от гъбички са доста разпространени.

В някои случаи кожата се уврежда в резултат на остра алергична реакция. Реакцията може да бъде локализирана или обривът да се разпространи на практика по цялото тяло. Причините за алергия могат да бъдат лекарствени, битови, хранителни или други видове алергени.

В някои случаи учените изобщо не знаят точно какво предизвиква определени кожни заболявания или състояния с кожни проявления. Един от примерите е синдром на Кавазаки, при който кожата се покрива с дифузен полиморфен обрив.

Розеола – вирусна инфекция при деца

Това инфекциозно заболяване е типичен пример за вирусни увреждания на кожата. Често засяга деца до 3 години, относително бързо минава без лечение.

Разпространява се с капки слуз и слюнка от носоглътката.

Обривът, възникнал при розеола, обикновено се появява след 3-дневна треска. Изглежда като малки розови топчета с леко приповдигната повърхност.