Пневмония е разпространено възпалително заболяване, което може да засяга деца от всяка възраст. Особено опасно е за деца през първите години.

Състоянието влияе на белодробната функция, влошавайки дишането и в крайна сметка да доведе до опасност за живота на детето.

Пневмония – това е възпаление на определен участък от белодробната тъкан, предизвиквано от вируси или бактерии, но как възниква при деца, какви са типовете патологии?

Какво е това атипична пневмония – роля на вируси и микоплазми

Пневмонията, която протича със симптоми, характерни за класическо протичане, но предизвикана от други възбудители /небактерии/, се нарича атипична.

Възможно е да протича по-леко или по-тежко, в зависимост от конкретната причина.

Бебетата с тази пневмония е възможно дълго време да бъдат лекуват от остри вирусни инфекции, докато не бъде установено на възпаление в областта на белите дробове.

Симптомите, диагностиката и лечението на атипичната и бактериална пневмония са еднакви. Атипичното възпаление може да премине във вторична бактериална пневмония при неправилно лечение или неговото отсъствие.

Какво предизвиква пневмония – бактерии и не само

Съществуват 3 основни причини за пневмония – бактерии, вируси или гъбички.

Най-вероятните възбудители, предизвикващи пневмония:

  1. Бактерии: пневмококи, стрептококи от група А и група В;
  2. Вирус – респираторно-синтициален вирус - РСВ, грип, риновирус, парагрип, аденовирус;
  3. Гъбички – криптококоза, кокцидиомидоза, хистоплазмоза

Най-разпространените пневмонии, които предизвикват бактерии, на второ място са вирусна пневмония, като вирусът РСВ и грип са сред най-разпространените виновници за възпалението.

Гъбичната инфекция е по-малко разпространена и основно засяга деца с нарушен имунитет.

Пневмония при деца – как възниква?

Децата могат да се сблъскат с бактерии, предизвикващи възпаление на белодробната тъкан, в различни ситуации:

  • Извънболничната придобита пневмония е най-разпространена сред бебетата. Малкото при контакт със заразен, който киха, кашля или смърка, вдишва миниатюрни капки слуз или слюнка и се инфектира с бактериална флора. Особено опасен е пневмокока или други видове кокови бактерии.
  • Вътреболничната придобита пневмония възниква, когато боледуващият се инфектира с патогенна флора по време на престой в болницата. Вътреболничната пневмония е сред най-опасните, тъй като организмът е вече слаб, а възбудителите в болниците обикновено са по-устойчиви към антибиотици.
  • Аспирационната пневмония възниква, когато детето вдишва храна, течност и повърнати маси. Това води до това, че нестерилните чужди частици попадат в белите дробове и водят до възпаление на тъканта. Тази форма на пневмония е възможно да се развие при раждането или вътреутробно, при вдишване на мекониум и околоплодни води. Макар и всички бебета да са възприемчиви към инфекции, някои други могат да бъдат възприемчиви към пневмонии, отколкото други.

За кого е най-опасно възпалението на белите дробове?

Има редица условия, които правят детето по-склонно към пневмония.

В рисковата група са деца, недостигнали 2 години, те са по-склонни към формиране на възпаления на белите дробове, поради тяхната неукрепнала имунна система, която не е достатъчно силна за борба с няколко възбудителя едновременно. Едновременно, с вируси и бактерии.

Бебетата на пушещи родители рискуват повече, заради увреждания на бронхите и леки дразнещи агенти.

Децата на възраст до 1 година са по-предразположени към увреждане на белите дробове, предизвикани от пасивно пушене.

В рисковата група се намират деца с вроден имунен дефицит, ХИВ-инфекция или онкологични патологии.

Остри хронични патологии на белите дробове, сред които кистозна фиброза и астма, влияят на здравето на белите дробове, поради което е вероятно възпалението на белите дробове.